Prije više od dvije godine film Toma kojeg je režirao Dragan Bjelogrlić je bio najgledaniji u regiji. U njemu se pored pjevača Tome Zdravkovića pojavljuje i niz drugih likova.  U romantiziranom prikazu života Toma Zdravkovića, scenarist Ljiljanu prikazuje kao suprugu doktora Hadži Popovića, liječnika poznatog pjevača, sugerirajući da su tijekom međusobnih odnosa razvili prijateljsku vezu. No, valja napomenuti da je njegova prava muza bila jedna druga Ljiljana.

 

 

Tijekom ranih osamdesetih Toma je imao zadovoljstvo susresti puteve s talentiranom glumicom Ljiljanom Blagojević radeći na setu televizijske serije “Doktorka na selu”. U ovoj zadivljujućoj predstavi, Ljiljana je tumačila glavnu junakinju, doktoricu Anu, suosjećajnu medicinsku djelatnicu koja je iz Beograda otputovala u seoski dom zdravlja kako bi brinula o stanovnicima obližnjih mjesta. U međuvremenu, Toma je imao priliku pokazati svoje glumačko umijeće u više epizoda tumačeći lik Ćirića, renomiranog pjevača. S obzirom na to da se ova serija povremeno vrti na nacionalnoj televiziji, raspitali smo se kod naše poznate glumice osvrće li se na početak svoje karijere. Imam osobnu averziju prema gledanju vlastitih izvedbi na filmu ili u televizijskim serijama. Taj zadatak radije prepuštam drugima, jer moj fokus ostaje na sadašnjosti i onome što je pred nama. Možda mi je ovakav način razmišljanja omogućio da nakupim značajan opus rada. Nostalgija nije sentiment kojemu se prepuštam jer ima visoku emocionalnu cijenu – iskreno je odgovorila na naš upit. Istovremeno, proslavljena srpska kazališna glumica otvoreno izražava svoje nostalgično sjećanje na susret s izdašnim pjevačem koji joj je strastveno posvetio kultnu skladbu “Za Ljiljanu” Sretne okolnosti dovele su do toga da moje ime ovjekovječi jedan od najcjenjenijih autora u narodnoj glazbi. Neosporno je da takvo razlikovanje nije nešto što svatko može ponosno proglasiti. Danka Novović se, primjerice, ljutila na Tomu jer joj je pjevao. Do danas, moje srce je ispunjeno ogromnom radošću i zahvalnošću prema Tomu.

 

Poznata po iznimnom talentu, Ljiljana Blagojević je kroz svoju slavnu glumačku karijeru pobrala mnoštvo pohvala. S impresivnim repertoarom koji obuhvaća i pozornicu i ekrane, besprijekorno je portretirala niz zadivljujućih likova. 5. studenog 1955. rođena je u Beogradu. Iako su njeni roditelji Vlado i Spasenija iz Bijeljine, upoznali su se i vjenčali u Beogradu. Nakon brzog razvoda, Ljiljana je odlučila živjeti s majkom, dok je majka često putovala zbog posla. Zbog toga je Ljiljana svoje formativne godine provela na selu, pod brigom strica i tetke. Njezino najbliže društvo tijekom tog vremena bila je njezina najmlađa teta, koja je imala razliku u godinama od otprilike devet godina. Osvrćući se na svoje djetinjstvo, glumica se rado prisjeća svoje nestašne naravi. Živeći s majkom u Zemunu, završila je osnovno i srednje obrazovanje. Angažujući se u dečjem glumačkom ansamblu, pohađala je i časove glume kod Bate Miladinovića. Iako se od malih nogu bavila glumom, nije imala jaku aspiraciju da nastavi karijeru u izvedbenim umjetnostima. Umjesto toga, njezina strast prema kemiji procvjetala je tijekom osnovnoškolskih godina, što je njezine roditelje navelo da se nadaju da će odabrati put medicine. Nakon završene srednje škole odlučila je upisati smjer Tehnologija na fakultetu, s krajnjim ciljem da se po završetku studija zaposli u “Galenici”.

 

Međutim, dogodio se preokret. Na drugoj godini bila je s kolegama u posjetu “Galenici” i bila je nimalo impresionirana onim čemu je svjedočila. Pomisao na obuvanje gumenih čizama i zaštitne opreme bila joj je nezamisliva. Nakon ovog posjeta, odvažno se odlučila napustiti fakultet i umjesto toga se posvetiti glumi. S obzirom na to da njezini roditelji generalno nisu podržavali glumu kao profesiju, Ljiljana je najprije pribjegla prijevari, rekavši majci da se udaje da bi na kraju priznala da je “upisala glumu”. Opredjeljenje za “Fakultet dramskih umjetnosti” viđeno je kao manje od dva zla, a na kraju je Spasenijina majka prihvatila odluku svoje kćeri. Ljiljana Blagojević pridružila se glumačkoj klasi Milenka Maričića, gdje su joj kao kolege studenti bili Milutin Mima Karadžić i Mirjana Karanović.
Tijekom treće godine studija Ljiljani se ukazala prilika da započne glumačku karijeru, što je označilo početak njezina puta prema financijskoj neovisnosti. Njezin inauguracijski proboj došao je u obliku glavne uloge u renomiranom filmu Emira Kusturice “Sjećaš li se Dolly Bell”, gdje je besprijekorno tumačila glavni lik. Osim što je preuzela brojne uloge, Ljiljana je bila i predavačica na Fakultetu dramskih umjetnosti. Nadalje, ona i njezin suprug Siniša Kovačević ponosni su vlasnici producentske kuće “Ave Serbia”.

Preporučujemo