Prema rečima Stanka Rajića, predsednika Udruženja pčelara Beograda i pčelara sa dugogodišnjim iskustvom, uobičajena je greška koju svi pravimo kada se kupujemo med. Pčelar je prenio neko korisno znanje o tome kako razlikovati pravi med od krivotvorenog, koristeći različite tehnike. Osim toga, on je razradio zdravstvene prednosti konzumiranja meda, pružajući detaljne informacije o tome kako može pozitivno utjecati na nečiju dobrobit.

Med se ne koristi kao oblik lijeka, nego se konzumira kao preventivna mjera za jačanje imunološkog sistema tijela. On je dalje objasnio da je jedan od načina da se identifikuje autentičnost meda kroz njegovu cijenu, tj. legitimna tegla meda ne može da košta samo nekoliko dinara.

“Kada je riječ o otkupu meda, cijena može varirati u zavisnosti od izvora. Pčelari svoj med prodaju po cijeni od 1.200 dinara po kilogramu, dok je u prodavnicama cijena obično viša od 1.500 do 1.700 dinara po kilogramu. Važno je napomenuti da postoje teglice sa oznakom “med” po ceni od 400, 500 ili 600 dinara, ali je važno imati na umu da ovi proizvodi možda i ne sadrže pravi med, kako je pojašnjavao govornik.

Ako imate samo malu količinu novca, najbolje je u potpunosti izbjegavati kupovinu meda, čak i ako se prodaje na pijaci. U stvari, može biti i skuplje ako ga kupite u prodavnici. Lažni med se lako može prepoznati, i to ne samo po cijeni. Očekuje se da će pravi med kristalizirati, a ako je providan, vjerovatno je krivotvoren. Drastičnija metoda provjere je stavljanje uzorka na žlicu i paljenje šibice. Ako se karamelizira, to je indikacija da je krivotvoreno sa šećerom.

 

Preporučujemo