Kroz svoju slavnu karijeru, Predrag Ejdus je odigrao oko 200 zadivljujućih dramskih uloga i krasio filmska platna u više od 50 izvanrednih filmova. Osim toga, imao je nezaboravne nastupe u 50 uzbudljivih televizijskih drama i bio je dio 30 zadivljujućih TV serija. Njegove filmske uloge i kazališna ostvarenja ostat će najtrajnije sjećanje javnosti na njega, kao i njegovi javni angažmani u kojima je strastveno raspravljao o raznim aspektima našeg društva, pojedinaca, obitelji i ljubavi. Međutim ono po čemu ga ljudi najviše pamte je predstava Šovinistička farsa.

 

Među onima koji su duboko razumjeli njegov lik je i renomirani glumac Josif Tatić, koji je dugo vremena dijelio pozornicu s Pecom u kultnoj predstavi “Šovinistička farsa”. Ove dvije osobe utjelovljenje su zadivljujućih priča i iskustava koja ih okružuju. Predrag Peca Ejdus i Josif Tatić cijelo su desetljeće plijenili publiku zapaženom predstavom “Šovinistička farsa” koja je postala senzacija u Jugoslaviji. Ovaj dinamični duo krenuo je na globalno putovanje, nastupajući na pozornicama diljem svijeta i ostavljajući neizbrisiv trag na svakom meridijanu.

Njihov nezaboravan i amblematičan nastup progurao ih je sve do daleke Australije. Igrom slučaja, na povratku su se našli na istom letu kao i patrijarh Pavlo. “Nakon završene turneje po Australiji, ukrcali smo se u JAT-ov avion koji je iz Atene išao za Beograd. Međutim, polijetanje je kasnilo zbog prisustva važnih gostiju. Delegacija na čelu s patrijarhom Pavlom prošla je pored nas i nastavila dalje. Jednom razjasnili su se, avion je konačno poletio. U tom trenutku se Tale, ustajući sa sjedišta, pomakao prema patrijarhu”, rekao je Predrag Ejdus u intervjuu za “Blic.

Izvođač je nastavio sa pričom: Kada sam ga pitao gdje je pošao  obavještava me da je krenuo da dočeka patrijarha Pavla. S obzirom na količinu alkohola koju smo svi potrošili u zračnoj luci iu avionu dok smo čekali važne goste, lijepo ga molim da se suzdrži od toga. No, on me naglo prekida pogrdnom primjedbom, ustvrdivši da je to njegov patrijarh. Ironično, on sam je tvrdio da je ateist. Tale bez odlaganja odlazi, ali se za samo nekoliko sekundi vraća. Zanima me što se dogodilo, pitam, a on mi potpuno ozbiljno odgovara da ga izgleda patrijarh nije prepoznao. Čak i sada, sjećanje na to kako je to objavio još uvijek izaziva neobuzdani smijeh, kako se rado prisjeća Eidus. Dana 8. veljače 2013. iznenada je u 67. godini života preminuo Josif Tatić, a 28. rujna 2018. preminuo je i Predrag Ejdus.

Preporučujemo