Bez sumnje, jedna od najpoznatijih na svijetu je ljubavna afera između bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Billa Clintona i njegove bivše pripravnice Monice Lewinsky. Ovaj skandal, koji se dogodio 1998. godine, imao je dubok utjecaj na svjetsku scenu i izazvao značajne potrese u Bijeloj kući, a posebno je pogodio Clintonovu suprugu Hillary. Ipak kao što je poznato ona mu je preljubu oprostila zarad svoje političke karijere. 

Unatoč Clintonovom javnom poricanju bilo kakve intimne veze s Monicom, stvarnost situacije pokazala se sasvim suprotnom, što je na kraju izašlo na vidjelo unatoč predsjednikovim protestima. Hillary je, barem u očima javnosti, odlučila oprostiti suprugu njegovu indiskreciju, a njegova izvanbračna “avantura” nije ocijenjena kao pretjerano tragičan događaj. Monika, ljubavnica, izdržala je  javno razapinjanje na križ koje se drži tradicije. Trenutno, nakon razdoblja od 23 godine, odlučila je otkriti zamršene aspekte njihove ljubavne veze. Tijekom intervjua koji je vodila uoči premijere nove sezone serije “American Crime Story”, koja se bavi složenim odnosom Clintona i Lewinsky, Monica je magazinu People otkrila da ju je osvojila neodoljiva karizma bivšeg predsjednika. Clinton je tada imao 49 godina, dok je Monica sa samo 22 godine imala priliku raditi uz njega u Bijeloj kući. Raditi uz predsjednika, koji je posjedovao nevjerojatnu energiju i karizmu, doista je ulijevalo strahopoštovanje. Njegova pažnja prema meni natjerala me da mu se divim, što dijele i mnogi drugi. Njegov šarm i karizma bili su toliko zadivljujući da me preplavila ljubav. Danas je Monica, sada 48-godišnjakinja, otkrila te osjećaje. Lewinsky, koja je također uključena u produkciju spomenute serije pod vodstvom TV producenta Ryana Murphyja, poznatog po svojim uspješnim kreacijama poput “Glee” i “American Horror Story”, istaknula je povezanost svog iskustva s bezbrojnim pojedincima koji su se susreli s usporedivim okolnostima koje uključuju njihove profesore ili nadređene.

 

Tijekom svoje veze s Clintonom, priznala je da je njezino razumijevanje njega kao osobe bilo ograničeno, unatoč tome što je u početku vjerovala da ga je u to vrijeme potpuno razumjela. “Nije nužno bio neiskren sa svojim emocijama. Međutim, postalo je očito da njegova razina brige za mene nije tako duboka kao što sam u početku vjerovala, unatoč određenim postupcima koji su, čini se, upućivali na suprotno”, objasnila je. Unatoč naglom porastu popularnosti zbog skandala i kasnije karijere na televiziji i dizajnu torbica, Lewinsky se suočila s oštrim kritikama javnosti. Lewinsky, koja je predočila sudske dokaze u obliku snimljenih telefonskih razgovora i umrljane plave haljine, izrazila je želju da pobjegne od posljedica skandala tijekom prvih godina. Zamišljala je novi početak na dalekoj lokaciji, stjecanje visokog obrazovanja, osiguranje zaposlenja i naposljetku skrasivanje s obitelji, sve dok se nadala da će njezin identitet izblijediti iz sjećanja javnosti. Nažalost, nijedna od tih težnji nije se ostvarila. Linda Tripp, državna službenica u to vrijeme, bila je odgovorna za izvršenje zadatka dokumentiranja razgovora, što je rezultiralo njezinim kasnijim otpuštanjem iz Pentagona. Tijekom sudskog postupka potvrdila je da je čin snimanja telefonskih razgovora smatrala manifestacijom svoje nepokolebljive privrženosti svojoj zemlji.

 

Na kraju, Lewinsky je odustala od traženja isprike od Clintona zbog njegovog poricanja njihove afere pred porotom, kao i naknadne reakcije s kojom se suočila. Lewinsky je zaključila izrazivši svoju zahvalnost što više ne zahtijeva zatvaranje, razumijevanje ili bilo kakav oblik rješenja. Da se nju pitalo pet godina prije, dio nje bi i dalje čeznuo za nečim, ali sada je zadovoljna i bez tih potreba. Unatoč tome što nije filmska zvijezda, glazbena diva, uspješna političarka, pa čak ni starleta, ime Monice Lewinsky prepoznaju ljudi diljem svijeta. Od 1995. godine nosi  titulu najpoznatije ljubavnice na svijetu, zbog čega je njezino predstavljanje bilo nepotrebno. Odgovornost za sve može se pripisati dobro poznatoj “situaciji” u Ovalnom uredu Bijele kuće oko bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona. Nakon pripravničkog staža u rezidenciji, život joj se drastično okrenuo zbog skandala. Događaji koji su uslijedili doveli su do značajne transformacije, što je u konačnici dovelo do poboljšanja situacije.

U tom razdoblju uspješno je magistrirala socijalnu psihologiju, aktivno se bavila aktivizmom i pisanjem, osnovala tvrtku specijaliziranu za online kupovinu, pokazala svoj talent u dizajnu torbica te prošla kompletan osobni transformacija. Bilo je vremena kada je izgled Monike Lewinski bio nadaleko poznat i priznat od svih. Međutim, moguće je da je više neće biti lako identificirati onima koji su je nekoć poznavali. Naime, pojavila se u posljednjoj kampanji brenda Reformation, koja ima za cilj inspirirati žene da sudjeluju na nadolazećim predsjedničkim izborima u SAD-u i glasuju sa samopouzdanjem i duhom. Međutim, fokus nije samo na modi, već na poticanju odvažnosti i odlučnog načina razmišljanja. Dostupnu po pristupačnim cijenama, Monika, 50-godišnjakinja, modelira odjeću koju mogu nositi žene svih dobi. Najskuplji komad u njezinoj kolekciji košta 448 dolara. Konsenzus je jednoglasan – transformacija je zapanjujuća, neprepoznatljiva i doista izvanredna.

Preporučujemo