Miki Manojlović, legenda srpskog glumišta, čije se bogato iskustvo u industriji može opisati kao putovanje kroz mnoge izazove, nije bez teškoća stigao do statusa najbolje plaćenog glumca u Srbiji. Rođen u Nišu, njegov dolazak na svet obeležila je dramatična situacija, s obzirom na to da je majka prošla kroz ozbiljne komplikacije tokom porođaja.Uprkos početnim nadama za porodicu od šestero djece, roditelji su se suočili s nesretnim okolnostima kada je majka teško oboljela od tuberkuloze, što ju je prikovalo za krevet dvije godine. Mikijeva baka Marie, Francuskinja, preuzela je odgovornost brige o njemu tokom tog razdoblja. Marie je brižljivo vodila brigu o odgoju djece, osiguravajući da budu uredna, lijepo odgojena i moderno odjevena. Kako bi im osigurala nova odijela, prodala je muževa odijela, a Miki je s njom komunicirao isključivo na francuskom jeziku. Uprkos siromaštvu u kojem je odrastao, Miki je zadržao nepokolebljivu strast prema glumi. Njegove formativne godine bile su oblikovane kazališnim svijetom, iako su njegovi roditelji imali želju da se posveti znanstvenom obrazovanju, Miki je odlučio upisati Akademiju. Njegov brak s koncertnom majstoricom Iskrom Uzelac rezultirao je rođenjem kćeri Čarne. Nakon razvoda, ponovno se oženio sa Tamarom Vučković, direktoricom Jugoslavenskog dramskog pozorišta, koju je upoznao tokom angažmana u predstavi “Zločin i kazna”. Njihova ljubav bila je obostrana, a rezultat je bio sin Ivan.

 

 

„Tokom rada na predstavi “Zločin i kazna”, imao sam priliku upoznati talentiranu mladu glumicu Tamaru Vučković. Javno sam izrazio divljenje njenom izuzetnom talentu dok smo razgovarali o nadolazećoj premijeri. Tada nisam ni naslućivao da će Tamara s vremenom postati ne samo ljubav mog života, već i moja saputnica i majka našeg sina. Tokom moje karijere, pružila mi je dosljednu podršku, oblikujući me u osobu kakva sam danas. Bez nje ne mogu zamisliti gdje bih bio – možda izgubljen među nepoznatim licima, odvojen od svojih korijena i nesposoban pridonijeti obogaćivanju drugih kultura, kao što su one obogatile mene.“ Miki Manojlović je podijelio ove osjećaje, otkrivajući tajne koje stoje iza njegove dugogodišnje ljubavne i porodične priče, od vjenčanja s Tamarom 1992. godine. „Odrastanje i pouke koje sam izvukao iz pozitivnih i negativnih iskustava duboko su usađene u meni, potičući snažnu želju za prenošenjem znanja i zaštitom porodice. Kroz godine, uspio sam uskladiti brigu o vlastitoj dobrobiti s prepoznavanjem činjenice,koliko je zapravo bitno pomoći drugima. Iako nisam uvjeren u potpuni uspjeh u tome, postavljanje prioriteta bilo je usmjereno na učenje svoje djece vrijednostima tolerancije“ – rekao je Miki. Razvijanje i njegovanje odnosa s članovima porodice, kako užom tako i širom, i s onima koji se možda čine različitima, ali dijele zajedničke karakteristike, ima iznimnu važnost u životu svakog pojedinca.

 

 

Čarna Manojlović, kći Mikija Manojlovića, odrastajući s stalnom povezanošću s ocem, odlučno je izgradila vlastiti identitet te postigla lični i profesionalni uspjeh. Rođena 1979. godine, završila je studij filmske režije na beogradskoj Akademiji umjetnosti 2003. godine, a trenutno predaje na istoj instituciji. Njen impresivan portfelj obuhvaća niz televizijskih dokumentarnih serija koje se bave ključnim temama poput ljudskih prava i borbe protiv nasilja nad ženama i djecom. Njezin rad donio joj je priznanje i divljenje kako u zemlji tako i izvan nje. Bez sumnje, njezin slavni otac poslužio joj je kao inspiracija, potaknuvši je na stvaranje dokumentarnog filma “Miki Manojlović: Filmska dostignuća” kao posveta njemu.

 

Preporučujemo