Platforme društvenih medija nedavno su doživjele ponovno oživljavanje interesa za kratki isječak iz epizode “Squaring the Circle” iz 2019. godine. Ovaj snimak donosi izuzetnu priču o Radici Brkušanin, izuzetno hrabroj i nekonvencionalnoj ženi koja živi u osami na planini Čemerno. Tijekom snimanja voditelj Branko Stanković raspitivao se je li se Radica ikada osjećala usamljeno ili joj je nedostajalo društvo drugih. Radičin odgovor bio je pomalo ciničan, ali izrečen uz osmijeh: “Kakvi ljudi, što će mi ljudi”. Njena je replika vrlo brzo stekla popularnost, skupila brojne lajkove i komentare, zbog čega je dobila nadimak “najpametnija žena u Srbiji”. Mnogi su hvalili njezinu filozofsku zrelost i željeli slijediti njezin primjer, navodeći da “Vajdica malo živi, ​​pa kako je? Jedna Radičina izjava u emisiji izazvala je značajnu pozornost. Iako njezina izjava djeluje empatično i razumno u kontekstu ljutnje i nepravde, prikaz iskustava Radice Brkušanin je nevjerojatno potresan, pa čak i zapanjujući.

Preživljavajući isključivo od onoga što može pronaći u šumi – bobica, voća i gljiva – Radica živi usamljeničkim životom u drvenoj kolibi bez pristupa osnovnim komunalnim uslugama poput struje i vode. Međutim, kada dođe zima, snijeg predstavlja značajan izazov. Uz nedostatak voća, ova izvanredna žena suočena je s vrlo stvarnom prijetnjom gladi. U studenom prošle godine Radicu je posjetila Vanja Nikolić, učiteljica iz obližnjeg sela Magliča. Unatoč plemenitim namjerama, Radica je odbila bilo kakvu pomoć ili pomoć.

Uvjeti za život u planinskom području gotovo su nemogući jer visina snijega prelazi dva metra, a temperature padaju ispod minus deset stupnjeva. Vanja, učiteljica koja nastoji pomoći, primijetila je da je Radica nevjerica prema drugima i odbija svaki oblik pomoći. Unatoč tome što je kao mlađa bila sposobna sama preživljavati u divljini, Radica se sada, ušavši u osmo desetljeće života, teško nosi s brutalnim elementima. Njezina tvrdoglavost u odbijanju pomoći samo pogoršava ionako tešku nevolju.

Asistirati Radici bio je izazov zbog njezine nepristupačnosti prema nepoznatima. Socijalni radnici pokušali su uspostaviti kontakt, ali njezina inherentna sumnja omela je njihove napore. Susjedi su otkrili da Radica već godinama živi sama, a prije je živjela s majkom. I Radica i njezina majka radije su izbjegavale društvene interakcije.

Preporučujemo