U današnje doba kada svijetom vladaju zapadni desničari od liberala do konzervativaca, Tito i Jugoslavija su postale kontroverzne teme. Ipak, mnogi prihvataju činjenicu da je to bilo vrijeme prosperiteta i blagostanja za južnoslavenske narode, a jedna osoba koja je bila uz maršala sve vrijeme je njegova pokojna supruga Jovanka Broz.

Jovanka Budisavljević rođena je u Lici u Hrvatskoj gdje je sa sedamnaest godina postala članica Partizana i njihovog otpora fašistima. Dvije godine kasnije je ranjena u nogu dok je služila diviziji koja je branila Tita tokom desanta na Drvar, a kad je rat završen dobila je najviši rang i odlikovanje od bilo koje žene u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji.

Njen život je bio dosta buran, a ta 1943. godina kad su konačno sa oslobođenjem Tuzle pa ostalih gradova Partizani postizali ratne uspjehe, Jovanka je pretrpila gubitak oca i brata i nosila se sa teškom ratnom povredom.

Bilo kako bilo, Jovanka je nakon rata uspjela dogurati i do pozicije Titove lične sekretarice, a prije toga se brinula za higijenu i ispravnost hrane koja mu je pravljena. Ne zna se kako su tačno stupili u romantične odnose, ali se zna da su se tajno vjenčali 1952. godine i da je Jovanka ubrzo postala svjetska modna ikona, pandan Jackie Kennedy.

Njene posljednje godine s Titom su bile turbulentne jer je on bio lošijeg zdravlja, a opet imao aferu sa svojom privatnom maserkom. Unatoč svemu tome, Jovanka je uspjela da se bori protiv svih koji su htjeli da sruše Jugoslaviju, ali je Titovom smrću to sve ipak pokrenuto kao lavina i nju su tadašnje izdajice u partiji lišili svega što je imala s Titom. Zadnjih trideset godina njenih života su bile tragične i teške i preminula je 2013. godine nakon skoro devet decenija šarolikog i teškog života.

Preporučujemo