Mnogima je najveća trauma rat koji je prije trideset godina razorio Jugoslaviju i uništio san bratstva i jedinstva. Međutim, Drugi svjetski rat je ipak bio odlučan za opstanak južnoslavenskih naroda pored nacista i fašista koji su ih htjeli istrijebiti. Danas vam donosimo priču oslobođenja Beograda koju sigurno niste znali.

Kada su 1943. godine Partizani uspješno krenuli oslobađati gradove, trebala im je godina dana da oslobode Beograd. Ljudi su 20. oktobra 1944. godine igrali kolo na Terazijama da proslave, ali se ispostavilo da nisu uspješno oslobodili Beograd jer se upravo u tom trenutku iznenada desio napad i mnogi su izgubili živote.

Gojko Kraljević, tada komandant sa samo dvadeset godina života je bio ključan u otporu SS diviziji koju je trenirao zlogalsni nacista Oto Skorceni a koji su iz podzemlja planirali zatrovati pitku vodu i minirati stambene zgrade. Ti vojnici su mjesecima bili u kanalizaciji i Gojko je primjetio da neka žena baca smeće u šaht, ali se ispostavilo da je bacala hranu neprijateljskim vojnicima koji su izvršavali operaciju Ciklon Jug.

Na Dorćolu su ulazili u šaht Gojko i njegovi odabrani vojnici, ali bez pušaka jer su znali da s njima ne mogu u kanalizaciji ništa. Išli su sa noževima i Gojko je slao vojnike svaka četiri sata skoro sedmicu dana.

Stotinu i dvadeset vojnika je poginulo ali su suzbili njemačke diverzante i Gojko nikad nije htio pričati o ovom traumatičnom iskustvu. Ovaj slavni vojnik je kasnije u starijoj dobi branio i Beograd od NATO bombardovanja i radio kao naučnik sa patentima za zaštitu okoliša. Ciklon Jug je zauvijek ostala njegova najveća trauma i najšokantnije iskustvo odbrane Beograda od nacista.

Preporučujemo