Kada je od posljedica zaraze korona virusom preminuo najobožavaniji pjesnik a prostoru bivše Jugoslavije njegovi fanovi su s eokupljali i  tugovali uz upaljene svijeće i njegove pjesme. Poznati tekstopisac Đorđe Balašević napravio je niz izuzetno očaravajućih ljubavnih balada, crpeći beskrajnu inspiraciju od svoje drage supruge Olivere. Njihova trajna ljubavna priča osvaja publiku bezbroj godina, ostajući nepopustljiva čak i pred smrtnošću. Uz to, Balašević gaji duboku naklonost prema svojoj dragoj prijateljici, talentovanoj pjevačici Bilji Krstić.

 

Đoleta i Bilja su 1978. godine bili u muzičkoj grupi “Rani mraz”. Za to vreme, Đoleta je gajio jaka osećanja prema Bilji i svoju naklonost prema njoj izrazio kroz pesmu koju je napisao specijalno za nju, pod nazivom „Jedan Saša iz vozo“.

Tokom video segmenta u emisiji “Jutro” Bilja Krstić je ispričao da mi je posvetio pesmu “Jedan Saša iz vozo”, a kad god bih se suočio sa poteškoćama, Saša bi napravio pesmu koja će mi podići raspoloženje.

Simpatija koju je osjećao prema njoj brzo je prerasla u nepokolebljivo prijateljstvo, a na kraju, kada je sreo Olju i zaljubio se u nju, uputio je poziv nikome drugom do Bilji da svjedoči njihovoj dubokoj ljubavi 7. maja 1981. godine.

19. februara smo se tužno opraštali od dragog prijatelja, kako nam je Bilja ispričala tokom svog iskrenog govora.Đole je nesumnjivo bio osoba sa kojom sam doživio najupečatljivije trenutke svoje mladosti i neizmjerno sam zahvalan na radosti koju mi ​​je unio u život. Vrijeme koje smo proveli zajedno bilo je zaista izvanredno, obuhvatajući četiri godine čistog blaženstva, baš kao i trajanje “Ranog mraza”. Govorila je tiho, prisjećajući se njihove harmonične veze.Pod njegovim vodstvom otkrila sam umjetnost pronalaženja unutrašnjeg mira i harmonije u sebi.

Biografija:

Rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu, Đorđe Balašević je višestruko talentovani srpski umetnik, koji se ističe kao pevač, tekstopisac, pesnik, glumac i reditelj. Njegovi roditelji, Jovan Balašević i Veronika Elvira Matilda Dolenc, nisu podržavali njegove muzičke težnje, pozivajući ga da se bavi geografijom.

Uprkos njihovom negodovanju, Balašević je istrajao i studirao geografiju, dok se potajno bavio svojom strašću za muzikom. Na žalost, preminula je pet godina starija od njega starija sestra Jasna. Tokom svoje uspešne karijere, njegovi roditelji nikada nisu prisustvovali ni jednom njegovom koncertu, što ga je navelo da uvek rezerviše dva prazna mesta u njihovu čast.

Prezime Balašević se razvijalo generacijama, a svaka naredna generacija mu je dodavala po jedno slovo. Pevač, koji je dobio ime po svom dedi Đorđu, deli ovo jedinstveno prezime. Deda Đorđe, poznat kao Balaš, bio je pobožni pravoslavni hrišćanin koji je imao rezerve prema primanju sakramenta miropomazanja. Kako bi riješio ovu zabrinutost, pokrenuo je inicijativu da posjeti lokalnu općinu i platio je dodatak -ić uz prezime.

Njegovo odrastanje odvijalo se u Novom Sadu, tačnije u rezidenciji u ulici Jovana Cvijića, mestu ovekovečenom u njegovoj pesmi „Neki novi klinci“. Trenutno tamo i dalje živi zajedno sa svojom suprugom Oliverom. Zajedno su dobili troje dece: Jovanu, Jelenu i Aleksu.

 

Od ranog djetinjstva pokazivao je izuzetan talenat, naučio je čitati zajedno sa svojom sestrom i pokazao izvanredan intelekt. Dok su njegove početne aspiracije bile oko toga da postane profesionalni fudbaler, on je takođe otkrio strast za pisanjem pesama tokom godina osnovne škole. Tokom svog djetinjstva, on je zadržao smireno držanje i briljirao je akademski, iako se to promijenilo kada je stigao u srednju školu.

Zbog očevog posla u inostranstvu i majčine popustljivosti, donio je tešku odluku da napusti školu tokom treće godine. Uprkos mukama u predmetima kao što su matematika, fizika i hemija, konstantno je postizao najbolje ocene iz srpskog i društvenih nauka. Na kraju je završio studije kao vanredni student, upisavši geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu. Uprkos akademskom uspjehu, nikada nije diplomirao, jer je njegova ljubav prema muzici imala prednost.

Sa 18 godina prvi put je uzeo gitaru u ruke i počeo pisati tekstove za koje je u početku vjerovao da nikada neće ugledati svjetlo dana. Zanimljivo je da je njegova prva pjesma bila posvećena dosadnoj muši koja mu je prešla put tokom napada prehlade. Odatle je krenuo njegov muzički put koji ga je doveo do izvođenja brojnih popularnih međunarodnih hitova u poznatoj emisiji “Music Club”. Uprkos tome što nije dobio formalno muzičko obrazovanje, imao je snažnu muzičku sklonost i kreativan njuh za pisanje tekstova.

Godine 1977. udružio je snage sa svojim bliskim prijateljima iz srednje škole kako bi osnovao akustični ansambl Žetva. Sa ovom grupom je snimio pesmu “U razdeljak te ljubim”, koju je potom objavila RTV Ljubljana. Uprkos njegovim početnim rezervama, njegov nastup na radiju izazvao je široku pažnju i počele su se pojavljivati ​​brojne prilike. Zanimljivo, singl je prodat u impresivnih 180.000 primjeraka, označava značajnu prekretnicu u pevačinoj karijeri.

Preporučujemo