Saša Popović je danas jedan od najuspješnijoh biznismena u muzičkoj industriji.  Nakon što je odlučio napustiti fakultet i potpuno se posvetiti glazbi, odlučio se povjeriti ocu. Iako u početku zatečen, njegov otac pružio mu je nepokolebljivu podršku i ponudio financijsku pomoć. Tijekom gostovanja u emisiji “Tko sam ja tebi, što sam ja sebi” na TV K1, Saša je isprišao detalje o početku saradnje sa Lepom Brenom.

Uz sve veću popularnost, “Lira Shou” se vrlo brzo uzdigao u jedan od najpoželjnijih hotelskih orkestara u Vojvodini. No, kao izuzetan “adut” bila im je izvanredna pjevačica  Spasa koja je okupila pozamašnu publiku. Saša se prisjeća njezine zadivljujuće privlačnosti, i lijepe i zgodne, s urođenim talentom za osvajanje publike. Međutim, kada je pronašla ljubav i stupila u brak, glasine o nevjeri doprle su do ušiju njenog supruga. Kao odgovor, on je otputovao u Brčko, gdje je bio naš nastup, i proglasio raskid naše saradnje. U bendu je vladao neodoljiv očaj, priča Saša. Popović se prisjeća: “U tom sam razdoblju kontaktirao razne glazbene agencije diljem Jugoslavije, ali nitko od njih nije mogao preporučiti odgovarajuću pjevačicu.” No, tračak nade pojavio se kada je prijatelj spomenuo pjevačicu u Brčkom koja je, iako je subotom uglavnom nastupala na plesnjacima, imala smisla za rock glazbu.

Saša je nevoljko pristao na susret s njom, unatoč izostanku ikakvih obećanja o potencijalnoj suradnji. Ni ime Brena u njemu nije izazvalo nikakvo uzbuđenje. Međutim, kada je ušla, kovrčavom kosom i pjegicama podsjećajući na Janis Joplin, sve se promijenilo. Kreativni direktor “Granda” i danas se živo sjeća trenutka kada je sve sjelo na svoje mjesto. Ispostavilo se da Brena ne poznaje narodnjake i da joj proba nije išla. Nimalo pokolebana, pojavila se sljedeći dan na njihovom nastupu. Kada je Spasa počela da pjeva rok pjesmu, Brena joj je hrabro otela mikrofon i pokazala svoj jedinstveni stil. Popović se prisjeća kako ga je orkestar uspio ubijediti da Brena ima potencijala da zamijeni Spasu. Ipak, morao je prići njezinom ocu i tražiti njegov pristanak prije nego što im se pridružila kao pjevačica. Na njegovu nesreću, postalo je očito da se njezin otac žestoko protivi toj ideji. Sutradan je “Lira Show” krenuo u Bačku Palanku na zakazani događaj u jednom hotelu. Nekoliko dana kasnije pridružila im se i Brena. Popović se prisjeća svojih mladih dana, smijući se govoreći: “Ona je zapravo pobjegla od kuće!” Saša dodaje: “Voditelj hotela ostao je potpuno zatečen kad ju je ugledao.” “Tvrdila je da ima 80 kilograma”, nastavlja Saša, “ali meni je više izgledalo kao da ima 180”. Unutar sivog kovčega, čvrsto pričvršćenog uzicom, nalazili su se odjevni predmeti koji su bili potpuno neprikladni za nadolazeći nastup.

 

Odsustvo pjevačice u orkestru trajalo je nekoliko dana, tijekom kojih se Brena posvetila svladavanju novih pjesama. Saša primjećuje: “Pokazala je zadivljujuću sposobnost brzog učenja, stekavši vještinu u tri pjesme.” No, neposredno prije Breninog izlaska na pozornicu dogodio se nepredviđen događaj – proglašenje višednevne žalosti zbog Titove smrti. Popović se prisjeća trenutka kada mu je prišla i zatražila isplatu plaće unaprijed. Bio je zatečen neočekivanim zahtjevom, ali je na kraju pristao dati joj sredstva. Nakon puta u Novi Sad vratila se transformirana. Izgled joj se potpuno promijenio, od frizure do garderobe – prepričava. Tijekom razdoblja žalosti orkestar je svoje vrijeme posvetio uvježbavanju melodija, dok se nedavno angažirana pjevačica pridržavala strogog režima prehrane. “Direktor hotela bio je zatečen kad smo debitirali kao kolektiv”, prisjeća se Saša osvrćući se na skromne početke Lepe Brene.

Preporučujemo