Seid Memić Vajta, renomirani pjevač danas u 72. godini života stekao je široku afirmaciju sudjelovanjem na Eurosongu 1981. godine, gdje je predstavljao bivšu Jugoslaviju s hitom “Lejla”. Uz “Prevari me srce moje”, “Azru” i “Zlatnu ribicu”, Vajtin opus obuhvaća i razne druge pjesme, no pjevač se posljednjih godina suzdržavao od snimanja i nastupa. Mnogi ga se skoro ni ne sjećaju a u svoje vrijeme je bio jedan od najpopularnijih pjevača u svoje vrijeme.

 

Tijekom 1975. i 1976. Vajta, poznati jugoslavenski pjevač porijeklom iz Travnika, osvaja javnost i glazbenu scenu kao karizmatični frontmen grupe “Teška industrija”. Ubrzo u 1981. godinu, Vajta je zauzeo eurovizijsku pozornicu svojom očaravajućom izvedbom pjesme “Lejla”, naposljetku osiguravši hvalevrijedno 15. mjesto na natjecanju. U prethodnom je iskazu naveo da je, unatoč 40 godina uplaćivanja doprinosa, mirovina koju je primio iznosila 326 maraka, što je otprilike 172 eura.

Zbog ranog gubitka oca bio je prisiljen uzdržavati se od svoje petnaeste godine, što ga je dovelo do raznih poslova poput rada u tvornici, farbanja, krojenja, pa čak i rada kao ljevaoca u Austriji. Po povratku 1971. okušao se u dizajniranju, izradi i prodaji hipijevskog nakita, a paralelno se bavio i glazbom kao član grupe Veziri, u kojoj je preuzeo ulogu pjevača nakon što je Josip Pejaković prešao u glumu. Jednom prilikom, Vajta je izrazio gađenje prema ideji odabira pojedinaca isključivo na temelju njihove nacionalnosti. Smatrao je nezamislivim i nepoželjnim snimati pjesme u zemlji koja je treća najsiromašnija na svijetu. Vajta je ponosno izjavio da njegova opsežna zbirka pjesama predstavlja osebujno remek-djelo unutar područja bosanskohercegovačke i jugoslavenske pop i rock glazbe.

Jedno od njegovih zapaženih pojavljivanja bilo je u filmu “Nečista krv” redatelja Stojana Stojčića. Nakon izbijanja rata preselio se u Hamburg, gdje trenutno živi i nastavlja slijediti svoju strast prema glazbi.

Preporučujemo