Nedavno je bio 60. rođendan škotske pjevačice Susan Boyle.Stekla je slavu nakon izvođenja pjesme “I Had a Dream” iz mjuzikla Les Misérables pred milionima gledalaca na Britain’s Got Talent, a video je prikupio više od 250 pregleda na YouTube-u u samo 72 sata, postavši viralan 2009. godine. U proteklih 12 godina, njen život doživio je značajne promjene, iako je karijera donijela više od 22 miliona funti, ona i dalje vodi skroman život.Iako je mogla odabrati luksuznu vilu s bazenom kao jednu od skupih stvari, jedini luksuzni predmeti koje si je mogla priuštiti bili su bunda, klavir i pokušaj polaganja vozačkog ispita, koji na kraju nije uspjela. U posljednjim godinama, Susan je posvetila mnogo pažnje svom izgledu, zbog čega mnogi smatraju da sada izgleda bolje nego ikad.

 

 

Dodatno: Gorski lanac Grampain je razdvojen dolinom Glen More koja sadrži niz jezera od sjevernih visoravni (Northern Highlands). Sjeverni dio regije obuhvaća Škotsko visoravje, koje se na krajnjem sjeveru pretvara u obalnu ravnicu. Glavne privredne grane uključuju rudarstvo i industriju, s eksploatacijom ugljenih nalazišta koja čini oko 10% ukupne britanske proizvodnje, zajedno s izvorima željezne, bakarne i olovne rude. Značajne količine električne energije proizvode se u hidroelektranama i nuklearnim elektranama. Metalna industrija, uključujući brodogradnju i proizvodnju strojeva, razvila se uz metalurgiju. Dobro su razvijene i tekstilna industrija (prerada pamuka, vune, i jute), prehrambena industrija (posebno proizvodnja viskija), te kemijska i petrokemijska industrija, s naglaskom na velikom rafinerijskom centru u Grangemouthu, povezanom naftovodom iz ležišta Forties u podmorju Sjevernog mora (preko Crudena Baya i Aberdeena). Stočarstvo, s naglaskom na uzgoju goveda i ovaca, predstavlja važnu privrednu granu, dok se oko 25% obrađenih površina koristi za uzgoj žitarica (zob, pšenica, ječam) i industrijskih biljaka. Ribarstvo je dobro razvijeno u priobalnim vodama, s poznatim ribarskim lukama poput Aberdeena, Peterheada i Banffa. Trgovačke luke u Glasgowu i Dundeeu su vrlo atraktivne, dok je glavno prometno središte regije Edinburgh. Turizam igra sve značajniju ulogu u gospodarstvu regije.

 

 

Područje koje obuhvaća današnju Škotsku bilo je poznato rimskim piscima kao Caledonia. Iako su Rimljani osvojili južni dio Britanije, nisu uspjeli dugoročno podčiniti sjeverna plemena, među kojima su se isticali Pikti. Oko 6. stoljeća, Škoti, keltsko pleme koje je migriralo iz sjeveroistočne Irske, naselilo se u područje današnje grofovije Argyll, gdje su osnovali malo kraljevstvo po imenu Dalriadu. Kršćanstvo, doneseno iz Irske, postepeno se proširilo na područje Pikta na istoku.Sredinom 9. stoljeća, Škoti i Pikti udružili su se pod vodstvom kralja Kennetha Mac Alpina, osnivajući državu koja je obuhvaćala veći dio Škotske sjeverno od rijeka Forth i Clyde. Početkom 11. stoljeća, kralj Malcolm II., pobjedivši Anglosakse u bitci kod Carhama (oko 1060. ili 1018.), proširio je svoju vlast na pokrajine Lothian između rijeka Tweed i Firth of Forth te na bivše britanske pokrajine Strathclyde na zapadu. Tokom vladavine Malcolmove unuke Duncana, koji ga je naslijedio 1034., Škoti, Pikti, Anglosaksoni i Britanci bili su ujedinjeni u jedno kraljevstvo koje je postalo poznato kao Škotska (Scotland).Duncan, prvi vladar u povijesti Škotske, izgubio je život u građanskom ratu (1040.) ubijen od strane svog vojnog vođe Macbetha, koji je potom preuzeo krunu, ali je 1057. poražen od Duncanova sina Malcolma (što je poslužilo kao inspiracija Shakespeareovoj tragediji “Macbeth”). Tijekom vladavine Malcolmovih nasljednika, posebno David I. (1124. – 1153.), Škotska je postupno doživjela anglofilaciju i feudalizaciju. Nakon smrti mlade nasljednice Aleksandra III (1249. – 1286.), koji nije imala potomke, izbilo je trinaestero pretendenta na škotski prijestolje. U rješavanju ovog spora, engleski kralj Edvard I. Dugonogi izabrao je Johna Balliola, smatrajući ga svojim vazalom. Kada se Balliol pobunio, Edvard je započeo rat s Škotskom, postigavši pobjedu kod Dunbara 1296. i preuzevši kontrolu nad zemljom. Već 1297., uslijedio je seljački i građanski ustanak protiv engleskih feudalaca. William Wallace predvodio je pobunu kao zapovjednik “vojske škotskih građana”.

 

 

Preporučujemo