Ministar finansija Siniša Mali potvrdio je da će prosečna plata sledeće godine premašiti 1.000 evra. Kao što je nedavno istakao na Kopaonik biznis forumu, očekuje se da će prosečna plata do kraja iduće godine biti viša od hiljadu evra. Nastojimo postići prosečnu platu od 1.400 evra, minimalnu zaradu od 650 evra i penziju od 650 evra do 2027. godine. Mali je istakao da se ne planira usporavanje, već nastavak borbe za nove izvore rasta, uz rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) iz godine u godinu. On je naglasio da je BDP prvi put u istoriji premašio 69 milijardi evra, s rastućim bogatstvom zemlje, te da je cilj dostizanje 100 milijardi evra do 2027. godine.”Unatoč značajnim financijskim izdacima, Srbija pažljivo upravlja svakim dinarom. Držimo deficit pod kontrolom, što je potvrđeno od strane MMF-a. Usprkos ekonomskoj krizi, bilježimo rekordno nisku stopu nezaposlenosti od 9,1 posto. Ministar finansija, Siniša Mali, istakao je u Jutarnjem programu na Prvoj televiziji da smo opravdali našu ekonomsku politiku, ostvarujući rekordno visok nivo zaposlenosti, s pola miliona više zaposlenih u odnosu na situaciju prije deset godina.”

 

 

Siniša Mali (rođen 25. avgusta 1972. u Beogradu) je srpski političar i ekonomista. Od 2018. godine obavlja dužnost ministra finansija. Član je Srpske napredne stranke (SNS). U periodu od 2013. do 2014. godine, bio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda, a zatim je od 2014. do 2018. godine obavljao funkciju gradonačelnika Beograda. Godine 2021. izabran je za potpredsednika SNS.Otkriće plagijata u njegovoj doktorskoj disertaciji pokrenulo je antivladine proteste, što je rezultiralo dvanaestodnevnim blokadama glavne zgrade Univerziteta u Beogradu. Mali mu je kasnije oduzet doktorat. Nezadovoljan ovom odlukom, pokrenuo je sudski proces, a Upravni sud je u martu 2023. godine doneo presudu kojom je poništio prethodnu odluku Senata Univerziteta o oduzimanju doktorata. U martu 2023. godine, Upravni sud u Beogradu poništio je odluku Univerziteta u Beogradu.Nakon kontroverzi oko plagiranja dela doktorske teze, Siniša Mali je ponovno doktorirao u inostranstvu, na Univerzitetu u Slovačkoj.

 

 

Siniša Mali je u Beogradu pohađao osnovnu školu i Petu beogradsku gimnaziju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nakon čega je magistrirao 1998. godine na istom fakultetu s temom “Trgovinske izložbe kao instrument promocije preduzeća”. Istu godinu je dobio stipendiju Ron Braun, koja mu je omogućila magistarske studije na Vašingtonovom univerzitetu u Sent Luisu, gde je 1999. stekao titulu Master poslovne administracije (MBA) sa specijalizacijom u finansijama. Tokom studija u SAD-u radio je kao asistent na pet predmeta iz oblasti poslovnih finansija i nakon diplomiranja dobio je nagradu za najboljeg studenta u oblasti finansija. Doktorsku disertaciju pod nazivom “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – Teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji” odbranio je 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. U junu 2017. godine uspešno je završio Visoke studije bezbednosti i odbrane, postižući najviši nivo usavršavanja u Vojsci Srbije.U 2020. godini, upisao se na doktorske studije na finansijskom smeru na Tehničkom univerzitetu u Košicama u Slovačkoj. Odobrenje za doktorsku tezu stiglo mu je u avgustu 2022. godine, a tezu pod nazivom “Efekat lepljivog papira u Republici Srbiji” (engl. The Flypaper Effect in the Republic of Serbia) uspešno je odbranio u junu 2023. godine. Siniša Mali nosi titulu Chartered Financial Analyst (CFA) i aktivni je član organizacija poput CFA Instituta, Serbian Business Angels Network, Fulbright Alumni Association of Serbia i British-Serbian Business Club. Takođe, poseduje licencu za portfolio menadžera koju je izdala Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije.

 

Preporučujemo