Jedan je od najtalentovanijih režisera sa ovih prostora i prilično je kontroverznaličnost. Emir Kusturica  poznati je jugoslavenski filmaš, glumac i glazbenik. Trenutno živi u Drvengradu na Mokroj Gori i u sretnom je braku s Majom Mandić Kusturicom. Zajedno su blagoslovljeni s dvoje djece, sinom Striborom i kćeri Dunjom. Kusturičina slavna filmska redateljska karijera traje nekoliko desetljeća, počevši od 1970-ih. Njegov izniman talent i kreativnost stekli su priznanje ne samo u bivšoj Jugoslaviji nego iu inozemstvu.

Naime, njegovi su izvanredni filmovi u pet navrata prikazani na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu, a tri su od njih osvojila cijenjenu Zlatnu palmu. Ovi nagrađivani filmovi uključuju “Otac na službenom putu”, “Underground” i “Dom za vješanje”. Nadalje, Kusturičin film “Arizona Dream” nagrađen je Srebrnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu, dok je “Crna mačka, bijeli mačor” dobio Srebrnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu. Francuska mu je također dodijelila cijenjeni Orden viteza Legije časti.
Od sredine 2000-ih naovamo, Kusturica uglavnom boravi u Drvengradu na Mokroj Gori, gradu koji je izgradio specijalno za film “Život je čudo”. Nakon tog poduhvata, nastavio je sa stvaranjem Andrićgrada, koji se nalazi u neposrednoj blizini Višegrada.

 

Emir Kusturica i njegova odabranica Maja uplovili su u brak samo nekoliko mjeseci nakon što su zajedno krenuli na romantično putovanje. Nakon što su prvotno uživali u zajedničkoj zabavi, redatelj i najfantastičnija Sarajka tog vremena na kraju su prekinuli svoju vezu, da bi se kasnije pomirili i započeli ispočetka. Buran početak može se zahvaliti isključivo neodlučnom Emiru koji je u jednom trenutku s medijima otvoreno pričao o svom braku. Prije nego što sam otišao na studij u Prag, donio sam tešku odluku da prekinem našu vezu nakon što sam uživao u razdoblju bezbrižnosti. Izmislio sam priču, čak sam tvrdio da imam novu djevojku, što ju je navelo da ode u stanju emocionalne nevolje.
 Redatelj je, saznavši da njegov prvobitni izbor u Sarajevu traže pojedinci iz raznih krajeva, odlučio promijeniti svoje planove i otputovao u Prag. Ukrcavši se ujutro na vlak, krenuo je na rutu koja ga je vodila preko Horgoša, Beograda i Zagreba, da bi na kraju stigao u Sarajevo. Nije ga pokolebalo ni saznanje da je na izlet na Jahorinu pratila još jednog muškarca, točnije sina Bebe Lončar. Umjesto toga, nemilosrdno ju je progonio. Dok su sjedili za šalicu kave, dobio je odgovor koji ga je zatekao potpuno nespremnog.

 

Nevoljko se vratio u Prag nakon što je zanosna Maja izrazila nezainteresiranost za obnovu njihove veze. Odlučan da još jednom osvoji njezino srce, skovao je plan dok je boravio u gradu. Svakog vikenda odlazio je na putovanje vlakom u Sarajevo, gdje je neumorno nastojao prenijeti joj svoju nepokolebljivu ljubav i odagnati svaku pomisao na nevjeru. Unatoč višemjesečnim nagovaranjima, Maja je na kraju popustila i odlučila napraviti stanku od mjesec dana u vezi s Emirom. U današnje vrijeme, ovaj se par naširoko smatra oličenjem sklada, služeći kao uzor za održavanje jedinstva u profesionalnoj i osobnoj domeni. Odgajajući dvoje djece, Stribora i Dunju, jedno su vrijeme postali poznati po Dunjinoj vezi s izvjesnim Karađorđevićem. Paralelno su osnovali posao na kojem mnogi zavide. U ovom trenutku nedvojbeno im je najdraža uloga da s ponosom mogu nositi titule bake i djeda. Prema redateljevim riječima, brak Emira Kusturice karakteriziraju ljepota i sklad, koji se uvelike pripisuju njegovoj supruzi koja je kamen temeljac njihove obitelji.

Preporučujemo