Od sredine prosinca pacijenti svih dobnih skupina preplavili su klinike i domove zdravlja diljem Srbije, kako državne tako i privatne, a taj se priljev nastavio pojačanim intenzitetom s početkom nove godine. O velikom kašlju se priča već jako dugo ali tu su još neke virusne infekcije koje su u porastu. Prevladavajući simptomi koje ima značajan dio populacije, uključujući kašalj, grlobolju, groznicu, umor i bolove u mišićima, obično se povezuju s gripom, COVID-19 i respiratornim infekcijama. Medicinski djelatnici diljem Srbije potvrdili su značajan porast broja pacijenata koji traže liječenje u odnosu na prethodna tri tjedna.

 

Zbog okupljanja pojedinaca u zatvorenom prostoru bez mera predostrožnosti tokom novogodišnjih praznika, ostvaruje se predviđanje epidemiologa dr. Nebojše Bohuckog 5. oktobra prošle godine u „Blicu“. U siječnju 2024. suočit ćemo se s tridemijom, točnije s konvergencijom gripe, COVID-19 i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV). Potkraj prošle godine dr. Bohucki, cijenjeni epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo u Subotici, službeno je potvrdio da smo na rubu tridemije, čije se prvenstvene posljedice očekuju u siječnju. Trenutno samouvjereno tvrdi da je tridemija nedvosmisleno stigla i u Srbiju. Činjenica da su se tri virusa sudarila nadaleko je poznata, ali dokumentirano je još više izvanrednih slučajeva u kojima su pojedinci zapravo oboljeli od tri različite bolesti istovremeno.

 

Nedavno je dr. Olivera Ostojić, predstojnica Klinike za dječje plućne bolesti KBC-a “Dragiša Mišović”, otkrila da postoji znatan broj djece koja imaju koinfekcije, uključujući virusne i bakterijske. Jedan intrigantan slučaj odnosio se na dijete koje je oboljelo od hripavca, što je očekivano oslabilo njihov imunološki sustav. Nakon toga, dijete je također dobilo respiratorni sincicijski virus (RSV) i COVID-19, a oba su uzela maha zbog narušenog imuniteta. Iako postoje i druge kombinacije koinfekcija, pojava pojedinaca s višestrukim infekcijama nije beznačajna.

 

Prema dr. Bohuckiju, cjepivo je primarna obrana u borbi protiv tridemije. Dr. Bohucki ističe intrigantnu činjenicu da je cjepivo za RSV dostupno od prošle godine. U Europi je odobreno jedno cjepivo, dok su u SAD-u odobrena dva cjepiva. Ova cjepiva primarno su namijenjena osobama u dobi od 60 do 65 godina ili više. Vrijedno je napomenuti da doista postoje odgovarajuća cjepiva za COVID-19, koja se povremeno modificiraju, a cjepiva protiv gripe su postala popularna u našoj zemlji. Dodatno, dr. Bohucki naglašava važnost nošenja maski za pojedince koji su u opasnosti, uključujući starije osobe i one s oslabljenim imunološkim sustavom. Nakon završetka prvog polugodišta učenici svih uzrasta, pa tako i oni osnovnoškolci i srednjoškolci, ovih dana uživaju u zimskim praznicima. Kako je navedeno u kalendaru, studenti u Vojvodini trebali bi nastaviti sa nastavom  u ponedjeljak, 15. siječnja, dok će se studenti u ostalim dijelovima Srbije vratiti tjedan dana kasnije. Ipak, valja napomenuti da postoji mogućnost produljenja zimske stanke ako se službeno proglasi epidemija gripe.

Preporučujemo