Mnogo običaja koji se i danas praktikuju svoje korijene vuče iz davnina i vrlo često se razlikuju od mjesta do mjesta i od sel do sela. Danas ćemo se osvrnuti na običaj nošenja crnine kao znaka žalosti za pokojinikom koji nam je bio blizak. Budući da se Uskrs, najveći kršćanski blagdan, bliži za samo nekoliko tjedana, važno je razmisliti o učenju crkve koje nas podsjeća da je smrt samo put do vječnog života kroz uskrsnuće.Prema kršćanskoj doktrini, smrt je neodvojiva komponenta postojanja, označavajući prijelaz iz konačnog zemaljskog života u vječno nebesko postojanje. Prijelaz u vječnost, daleko od toga da je neprirodan, počinje pojavom smrti i nastavlja se kroz proces uskrsnuća.

U znak boli za pokojnicima, članovi obitelji pokojnika počinju oblačiti mračnu crnu odjeću. Povijesno gledano, žene bi se ogrnule crnim velom, dok bi se muškarci odlučili za crnu odjeću ili boutonniere. Ova odjeća žalosti održava se u trajanju od jedne godine, tijekom koje se ožalošćeni suzdržavaju od sudjelovanja u slavljeničkim aktivnostima, suzdržavaju se od plesanja i pjevanja.

Sada je dopušteno nositi crnu odjeću u trajanju od 40 dana, ili čak produljiti to na šest mjeseci ili duže. Važno je naglasiti da, bez obzira na vrijeme smrti člana obitelji, proslava krsne slave mora teći uobičajeno.

U tim okolnostima, vjeruje se, slavljenje slave postaje još bitnije, jer ne molimo samo za vlastitu čast nego i za duše svojih pokojnih dragih.

Nakon smrti pojedinca, uobičajeno je suzdržati se od održavanja bilo kakvih svečanih događaja kao što su vjenčanja, zabave ili plesovi unutar kućanstva u razdoblju od jedne godine. Preporučljivo je zatražiti savjet od svećenika u vezi s pogrebnim običajima, budući da se ti običaji razlikuju u različitim regijama. Zbog širokog spektra običaja, nepraktično je pružiti sveobuhvatan popis onoga što se smatra prikladnim ili neprikladnim u ovom kontekstu.

 

U skladu s kršćanskim naukom, smrt se smatra posljedicom grijeha, točnije Adamova prijestupa protiv Boga. Prvobitno je zamišljeno da prijelaz iz zemaljskog postojanja u vječni život bude besprijekoran i lišen patnje, poput leptira koji graciozno izlazi iz svoje čahure i leti prema nebu.

Tradicija oblačenja crne odjeće nakon sprovoda postala je široko rasprostranjen običaj diljem svijeta. Kako je vrijeme prolazilo, ova se praksa ispreplela s različitim vjerskim i kulturnim tradicijama, čineći sve većim izazovom razlikovati obavezne od izbornih aspekata. U današnjem, suvremenijem dobu, granice su se zamaglile, ostavljajući nas nesigurnima što se smatra nužnim, a što je samo stvar osobnog izbora.

Nakon smrti i zadušnice za voljenu osobu, pojedinci se nose s tugom na svoje jedinstvene načine. U prošlosti je poštivanje običaja i tradicije imalo istu težinu kao i poštivanje zakonskih propisa. Bilo je nezamislivo da ožalošćena obitelj obuče šarenu odjeću u razdoblju nakon smrti voljene osobe. Osim toga, određene tradicije nalagale su da se tijekom pogrebne ceremonije nosi bijela odjeća.

 

U novije vrijeme utjecaj običajnog prava znatno je smanjen, osobito u urbanim sredinama, što je rezultiralo pomakom u društvenim normama. Danas je uobičajeno da pojedinci nose odjeću raznih boja u danima nakon sprovoda. Međutim, čak iu tim slučajevima, odjeća ostaje skromna i neupadljiva, u skladu s očekivanim ponašanjem tijekom razdoblja žalosti.

Izazov nošenja crnine nakon sprovoda proizlazi iz nedostatka odgovarajuće odjeće. Tijekom tog vremena, ožalošćeni su zaokupljeni svojim gubitkom i rijetko razmišljaju o kupovini određene odjeće. Osim toga, neki pojedinci na tugu gledaju kao na duboko osobno iskustvo, odlučujući prikriti svoje emocije u javnom i profesionalnom okruženju. Suosjećajni pogledi, izbjegavanje, izmijenjeni načini komunikacije i ponavljajući izrazi sućuti daju dovoljno opravdanja pojedincima da svoju tugu zadrže za sebe.

Sažeto rečeno, nakon sprovoda nije obavezno obući se u crno. Svrha nošenja crnog je komunicirati drugima koliko je važno biti osjetljiv u vrijeme duboke tuge, iako je ključno ponašati se primjereno dok smo u žalosti. Potpuno odustajanje od nošenja crnog može rezultirati zbunjenim pogledima i neopravdanim prosudbama od strane pojedinaca koji vas osobno ne poznaju.

 

Trajanje nošenja crne odjeće nakon sprovoda nema konačan odgovor. Tradicionalno je običaj da se 40 dana nakon sahrane nosi crnina, sve do posljednjeg parastosa, parastosa za pokojnika koji se održava 3., 9. i 40. dana. Međutim, duljina vremena u kojem se pojedinci odlučuju nositi crno može varirati.

Neki mogu odlučiti nositi crno šest mjeseci ili čak godinu dana, dok se udovice, žene koje su izgubile djecu i starije osobe u ruralnim područjima često odlučuju nositi crno do kraja života. Na trajanje nošenja crnine utječe i stupanj bliskosti s pokojnikom; što je odnos bliži, to razdoblje žalovanja obično traje duže.

U skladu s našim tradicionalnim običajima, žene su obično okićene u crnoj ili tamnoj odjeći uz marame, dok se muškarci suzdržavaju od brijanja i umjesto toga biraju crnu košulju i crni flor, traku ili pravokutnu pločicu. Međutim, vrijedi napomenuti da žene također imaju mogućnost nositi flor.

Nakon pokopa pokojnika, uža obitelj i najbliži pratitelji održavaju svečano i suzdržano držanje, suzdržavajući se od otvorenog pokazivanja sreće. Tipično, u trajanju od godinu dana nakon gubitka, najbliži rođaci suzdržavaju se od društvenih okupljanja, suzdržavaju se od plesanja ili pjevanja, a tijekom tog vremena u kućanstvu se ne održavaju nikakva slavlja. Ipak, postoje posebne okolnosti u kojima se prave iznimke, posebno za krštenja i vjenčanja.

Preporučujemo