Obrazovanje je jako važna stvar, ali danas se sve više i više potkopava u svijetu. Sve je zapalo pod privatne i političke interese, sve više je propagande i jako se malo ulaže u obrazovanje spram nekih drugih stvari i mnogi se brinu da će to ljude onesposobiti jer je znanje danas više roba nego išta drugo.

 

Bilo kako bilo, neki ljudi i dalje žele biti obrazovane i osviještene, do te mjere da neki skupljaju diplome sa fakulteta. Naime, svi se sjećamo priče da satirični turbofolk pjevač DJ Krmak ima tri završena fakulteta, što nije čudno danas za neke ljude pa vam danas donosimo zanimljivu priču na tu temu.

 

Radi se o gospođi Nevenki Balanešković koja je u penziji i uskoro puni sedmu deceniju života, a završila je treći fakultet. Ona je u suštini poliglota jer je završavala od mladih dana jezičke fakultete, uglavnom za engleski, njemački i sad francuski jezik. Za vrijeme Jugoslavije je završavala studij i radila u elektronskoj industriji u Nišu, a pored ova tri studija je išla i na kurseve arapskog i rumunskog jezika. Kaže da se osjećala “kul” među studentima, ali da zamjeri jednom profesoru što joj je rekao da ide iz školske klupe i putuje negdje sa suprugom.

Nju je to malo naljutilo jer smatra da svako treba i ima pravo da ide za onim što voli bez da im neko za to prigovara. Bilo kako bilo, ova obrazovana gospođa iz Niša očito voli jezike i u slobodno vrijeme prevodi pjesme na razne jezike koje poznaje i to je, kako sama kaže, ispunjava.

 

Preporučujemo