U posljednji mjesec dana sve veći broj osoba oboljeva od velikog kašlja. Iako naziv “hripavac” može zvučati zabrinjavajuće, on je zapravo prirodni obrambeni mehanizam. Ovo stanje je potaknuto prisutnošću bakterije Bordetella pertussis, a mogu ga uzrokovati različiti čimbenici kao što su nagle promjene temperature, promjene položaja tijela, određeni lijekovi, kao i virusne i bakterijske infekcije.

Prijenos se događa kapljičnim putem, s prosječnim razdobljem inkubacije od deset dana.
Jedna od najzaraznijih bolesti je hripavac. Pogađa pojedince svih dobi, ali uglavnom pogađa djecu mlađu od 7 godina. Za razliku od mnogih drugih zaraznih bolesti, novorođenčad se ne rađaju s pasivnim imunitetom od svojih majki, ostavljajući ih ranjivima na zarazu bolešću. Djeca koja žive u teškim stambenim i materijalnim uvjetima, osobito ona mlađa od 3 godine, imaju veću vjerojatnost da će doživjeti komplikacije i veću stopu smrtnosti. U prošlosti su stope smrtnosti djece mlađe od 3 godine mogle doseći i do 30% zbog komplikacija.

Međutim, taj se broj značajno smanjio i trenutno ne prelazi 1%. Nakon što se pojedinac oporavi od hripavca, njegova otpornost na bolest je izuzetno jaka. Ova kozmopolitska bolest može se pojaviti u bilo koje doba godine. Oslabljeni imunološki odgovor uzrokovan hripavcem može učiniti pojedince osjetljivijima na druge bolesti, prvenstveno tuberkulozu. Bolest doživljava izbijanja svakih 4 do 5 godina, ali ostaje prevladavajuća u urbanim područjima cijelo vrijeme. Ograničeno trajanje imuniteta može dovesti do toga da bolest zahvati starije dobne skupine, uključujući i školsku djecu, a postoji mogućnost da i odrasli postanu osjetljivi na bolest.

 

Ako osoba doživi uporan kašalj koji traje dulje od dva tjedna, popraćen osjećajem grčenja i sklonosti povraćanju, moguće je da je obolio od hripavca, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Trajanje ovog stanja može se produžiti do šest tjedana u određenim slučajevima. Često su prisutni karakteristični simptomi:

Intenzivni napadi kašlja
Stanje crvenila na licu.
Kapci postaju natečeni.
Koža podliježe raznim promjenama kao posljedica stresa, poput pojave vena, crvenila i svrbeža.
strah
Cijanoza, koju karakterizira plavičasta diskoloracija kože, medicinsko je stanje.
bljedilo
Vlažno znojenje uzrokovano osjećajem hladnoće.
Osjećaj malaksalosti i umora često mogu ići ruku pod ruku, uzrokujući osjećaj opće nelagode i iscrpljenosti.
Odsutnost želje za jelom.
Gubitak svijesti popraćen konvulzijama također može nastupiti u težim slučajevima bolesti.
Liječenje hripavca obično uključuje upotrebu antibiotika i kortikosteroida.

Preporučujemo