Jeste li ikada razmišljali o tome šta biva s dušom nakon smrti, posebno u pravoslavnoj teologiji? Ne tražite dalje! Sveti Jovan Šangajski (prvobitno se zvao Mihail Borisovič Maksimović, rođen u Harkovskoj guberniji 1896., a preminuo 1966.) bio je episkop u Šangaju, a kasnije u San Francisku. Bio je ruski svetac srpskog porekla čiji su preci u 18. veku potražili utočište u Rusiji nakon bekstva od Turaka. O ovoj temi sveti Jovan je detaljno pisao, a njegovi radovi na ovu temu citirani su u cjelosti, tako da predvidimo vjerski žargon. Jednom kada fizički vid prestane, počinje opažanje kroz duhovni vid. U pismu upućenom njegovoj sestri na samrti, vladika Teofan Zatvornik je napisao:

“Nećete umreti. Vaše telo hoće, ali ćete preći u drugu oblast, svesni i svesni svega oko sebe.” Nakon smrti, duša ostaje živa i njena čula se pojačavaju, a ne smanjuju. Sv. Prema Ambroziju Mediolanskom, duša opstaje nakon smrti i postiže veće dobro koje se ne napušta smrću, već se umjesto toga povećava. Smrt ne sputava dušu, već je aktivnija jer djeluje u svom domenu bez ikakvih veza s tijelom, koje je više smetnja nego pomoć. Kada umiruća osoba vidi svoje preminule voljene, to služi kao prirodni uvod u nevidljivi svijet u koji će ući. Prava priroda likova pokojnika koji se pojavljuju u tom trenutku poznata je samo Bogu i u nju ne treba ulaziti. Sigurno je da Bog dopušta da se ovo iskustvo dogodi kao najočitiji način da obavijesti umiruće da zagrobni život nije potpuno strano mjesto i da ga karakterizira i ljubav koju osoba ima prema svojim voljenima. U prvih 48 sati nakon smrti, duši je dodijeljen određeni stupanj oslobođenja i može prijeći na bilo koju od lokacija na zemlji koje zauzimaju posebno mjesto u njenom srcu.

Međutim, do trećeg dana, ona se uzdiže u druge oblasti. U to vrijeme, u crkvi se odaje počast preminuloj duši, a anđeo je poslan da je utješi od tuge koja dolazi s odvajanjem od tijela. Hvalospjev i prinos u Božjoj kući ispunjavaju je nadom. Tokom prva dva dana, duša je u pratnji anđela i može istraživati ​​zemlju kako želi. Ako je vezana za svoje fizičko tijelo, ponekad može lebdjeti oko mjesta gdje se posljednji put rastala s njim ili groba gdje je sahranjeno, poput ptice koja traži gnijezdo. Nasuprot tome, ako je duša u životu bila čestita, ona može putovati na mjesta gdje je činila dobra djela. Trećeg dana, Spasitelj koji je trijumfalno pobijedio smrt podstiče sve sljedbenike kršćanske vjere da oponašaju Njegovo vaskrsenje, uzdignu se na nebesa i iskazuju poštovanje Svemogućem.

Što se tiče onih koji su otišli, mi tugujemo za njihovim gubitkom, ali važno je prepoznati da je njihovo trenutno stanje stanje neuporedive radosti i blaženstva. Čak i oni koji su iskusili privremenu smrt i preporod našli su se kao izazov da se ponovo prilagode životu na Zemlji. Slično tome, preminula sestra je sada na boljem mjestu i sasvim je prirodno da osjećamo očaj zbog njenog odsustva. Ipak, ona će našu tugovanje posmatrati iz svoje nove perspektive i nesumnjivo će biti zadivljena time.

Preporučujemo