Postoji niz bolesti sa sličnim simptomima, a najčešće su to bolesti koje se mogu pokupiti u određenim periodima godine kao što su prehlada, gripa i ponekad upala pluća. Pandemija koronavirusa je također poremetila raspoznavanje ovih bolesti jer su svi simptomi jako slični, a mi vam danas objašnjavamo kako da raspoznate upalu pluća.

Pneumonija ili upala pluća nastaje kada se upale plućna krila, a na to utiču mikroorganizmi poput bakterija, gljivica i slično. Prvi znak da je u pitanju upala pluća, a ne prehlada ili gripa je to da simptomi traju dosta duže. Upala pluća se duže razvija i može da varira po žestini simptoma.

Kašalj je očit simptom kod sve tri bolesti, ali iskašljavanje gnoja se kod većine pacijenata upale pluća javlja. Poteškoće sa disanjem su također najviše vezane za pneumoniju i to je popraćeno temperaturom od 39° ili više. Uporan kašalj je simptom koji se nikad ne treba zapostaviti i odmah se treba obratiti doktoru.

Upala pluća je u davnoj prošlosti bila izuzetno opasna po život, a danas se puno lakše liječi. Međutim, ako ste osoba starije dobi ili imate druge hronične bolesti, onda može doći do kobnog ishoda i stoga je od velike važnosti da odete doktoru što prije moguće ako ste u rizičnoj grupi.

Doktori će vam dati razne lijekove da vam pomognu pri oporavku dok se vaš imuni sistem izbori sa bolešću. Mirovanje je itekako najvažnije, a lijekovi za skidanje temperature i preparati za iskašljavanje će vam znatno olakšati simptome. Često je potrebno dugo mirovati, tako da trebate biti strpljivi i odmarati.

Preporučujemo