Jedna starija žena sa Tajvana doživjela je nevjerovatno neuobičajenu pojavu. Nekoliko dana je bila bez sna, i kao rezultat toga, odlučila je da potraži medicinsku pomoć u obližnjoj bolnici.  Naime nju je unutrašnjost uha nesnosno svrbila a nije znala koji je uzrok. Na njeno veliko iznenađenje, doktori su otkrili da joj se pauk uvukao u uho i ostao tamo nekoliko dana. Nakon uspješnog vađenja, pauk je bezbedno uklonjen iz njenog uha.

Početkom aprila, starija žena, stara 64 godine i živi na Tajvanu, prijavila je da je iskusila kretanje praćeno zujanjem i škljocanjem u levom uhu. Osjećajući se preopterećeno i umorno, odlučila je potražiti medicinsku pomoć. Nakon kompletnog pregleda, doktor je otkrio sićušnog pauka u ženinom ušnom kanalu. Pauk je stvorio dom za sebe i čak je odbacio svoj zaštitni egzoskelet. Prema vestima NBC-a, dr Tengcin Vang, koji radi kao šef Otorinolaringološkog odeljenja u gradskoj bolnici u Tajnanu, otkrio je da su medicinski radnici koristili cev za izvlačenje pauka i njegovog egzoskeleta. Također je pozvao javnost da ima na umu slične simptome. Lekar je primetio da je pauk relativno mali, dimenzija samo dva do tri milimetra, zbog čega žena nije osećala nikakvu nelagodu. Ovaj incident je, međutim, bio izuzetan jer je to bila prva pojava linjanja insekta u ljudskom uhu. Shodno tome, osoba koja je ovo doživjela dokumentirala je incident i predstavila ga kao izvještaj o slučaju New England Journal of Medicine.

Dr. David Kasle, medicinski stručnjak u ORL bolnici za sinuse i alergije u Južnoj Floridi, izjavio je da je slika insekta prikazana u izvještaju dr. Wange neobična i uznemirujuća. Ipak, dodao je da specijalisti za uho, nos i grlo često nailaze na različite slučajeve insekata ili zglavkara koji naseljavaju uši svojih pacijenata tokom njihove karijere.

Ušni kanal je obložen izuzetno tankim i osjetljivim slojem kože poznatim kao vanjski slušni kanal. Kada insekti upadnu u ovaj kanal, to može izazvati nepodnošljivo škakljanje i puzanje. Dr. Wang je nedavno predložio da se lidokain ili etanol mogu koristiti za uklanjanje većih insekata, prema najnovijem izvještaju. Ova metoda efikasno imobilizira insekte i sprječava ih da nanose daljnju štetu. Međutim, važno je imati na umu da ova tehnika nije bezbedna ukoliko dođe do perforacije bubne opne, što je teško otkriti bez stručne pomoći.

Preporučujemo