U pravoslavnom vjerskom kalendaru postoji veliki broj slava. Obeležavanje slave je tradicija koja važi za srpski narod. Ova praksa datira još iz srednjeg veka, tačnije u doba Svetog Save. Nijedna druga nacija na svijetu ne poštuje ovu jedinstvenu tradiciju.Kako bismo odali počast zaštitniku doma i porodice, već smo obilježili određene trijumfe kroz elegantnu večeru obasjanu svjetlošću svijeća. Predstoji još proslava, bilo da se održavaju u krugu porodice, u krugu rodbine ili prijatelja, ili se obilježavaju rezanjem slavskog kolača, žita, svijeće i ikone sveca. Međutim, neophodno je pridržavati se određenih nepisanih smjernica.

U prošlosti je bio običaj da najmlađi ukućani preuzimaju odgovornost za pozivanje gostiju večeri koja prethodi slavlju. U pojedinim regijama pozivnice nisu bile potrebne jer su gosti uvijek bili dobrodošli, a prisustvo se zasnivalo na principu recipročnih posjeta. Danas je na diskreciji domaćina da pozove goste, a tipično, grupa pojedinaca koji redovno posećuju jedni druge na svečanostima će se okupljati kako bi proslavili tu priliku svake godine. Jedan od osnovnih principa ljubaznog gosta je iskazivanje poštovanja prema domaćinu. To se može manifestirati na različite načine, kao što je dolazak na vrijeme, donošenje promišljenog poklona ili jela i vođenje računa o željama i preferencijama domaćina. Pokazivanje poštovanja prema domaćinu ključno je za negovanje pozitivne i prijatne atmosfere za sve uključene.

U slavenskom društvu postoji nepisani kodeks ponašanja koji diktira kako se gosti trebaju ponašati. Od gostiju se očekuje da pokažu poštovanje prema svojim domaćinima, izraze zahvalnost na pozivu i brzo stignu. Osim toga, uobičajeno je da se slavlje čestitaju uz dobre želje. Nakon što je obrok poslužen, gosti treba da odvoje vrijeme da pozdrave ostale prisutne i sjednu na mjesto koje je za njih odredio domaćin. Važno je suzdržati se od korištenja mobilnih telefona, podizanja glasa i upuštanja u neprikladne teme razgovora.

Tradicija traženja i poštovanja uspeha je dugogodišnji običaj u našoj zemlji. U danima slavlja domaćin dočekuje goste i uzdržava se od sjedenja dok se pali svijeća u znak poštovanja prema svetitelju koji je glavni gost u domaćinovom domu. Domaćin je svojim gostima uvijek na usluzi, ljubazan i gostoljubiv, te bi, kao i gosti, trebali izbjegavati korištenje mobilnog telefona.

Preporučujemo