Prvu veš mašinu je osmislio nemački naučnik Jakob Kristijan Šefern 1767. godine. Mehaničke veš mašine potiču iz 19. veka, a osnovni principi koje su koristile ostali su gotovo nepromenjeni do danas. Postupak obuhvata prvo postavljanje materijala za čišćenje u vodu koja sadrži sredstvo za pranje, a zatim mešanje materijala i vode kružnim pokretima. Nakon toga, voda se ispumpava, a tkanine se centrifugiraju kako bi se delimično osušile. Sledeći korak uključuje dodavanje čiste vode radi uklanjanja sredstva za pranje, a na kraju se materijal ponovo centrifugira. Važno je napomenuti da neki materijali mogu biti izvađeni bez centrifuge, kako bi se izbeglo oštećenje.Osnovni komponenti veš mašine uključuju bubanj, kazan, programator, grejač, pogonski elektromotor, termostat, pumpu za vodu, filter i dozirnu posudu.Bubanj može biti postavljen horizontalno sa otvorom za ubacivanje veša na prednjoj strani ili vertikalno s otvorom za ubacivanje veša na gornjoj strani. Napravljen je od izbušenog lima i rotira se u oba smera. Pokretni bubanj je ograničen spoljnim većim bubnjem koji sprečava izlazak vode iz veš mašine. Prosečna brzina bubnja iznosi 30-45 obrtaja u minuti s promenom smera na 4-5 obrtaja.

 

 

Programator je mehanizam sa programabilnim satom koji automatski upravlja radom celokupne veš mašine, uključujući i pojedine sklopove. Grejač podiže temperaturu vode na programiranu vrednost koju reguliše termostat, dok elektromotor, pod nadzorom programatora, pokreće bubanj mašine. Pumpa za vodu, zajedno s filterom, smeštena je u donjem delu mašine. Nakon pranja, pumpa izbacuje prljavu vodu iz veš mašine, a filter sprečava prolazak predmeta poput igala, kamenčića i dugmadi kroz mehanizam mašine. Ova metoda je naročito korisna za osobe koje imaju kućne ljubimce i one koje imaju obilje tamne odeće. Prosečna osoba nedeljno izdvaja oko četiri sata za pranje veša, a iako savremene veš-mašine većinski obavljaju veći deo posla samostalno, rezultati pranja mogu se značajno poboljšati jednostavnim trikom. Ova tehnika je posebno korisna za vlasnike kućnih ljubimaca i osobe sa mnogo tamne odeće, a sastoji se od dodavanja vlažne maramice u mašinu pre nego što ubacite rublje. Efekti su odmah vidljivi, premašujući stvarna očekivanja – odeća će biti bez dlačica i grudvica, jer vlažne maramice deluju kao apsorber za njih, kako navodi Bright Side. Ova metoda je naročito korisna za osobe koje imaju kućne ljubimce i one koje imaju obilje tamne odeće. Prosečna osoba nedeljno izdvaja oko četiri sata za pranje veša, a iako savremene veš-mašine većinski obavljaju veći deo posla samostalno, rezultati pranja mogu se značajno poboljšati jednostavnim trikom. Ova tehnika je posebno korisna za vlasnike kućnih ljubimaca i osobe sa mnogo tamne odeće, a sastoji se od dodavanja vlažne maramice u mašinu pre nego što ubacite rublje. Efekti su odmah vidljivi, premašujući stvarna očekivanja – odeća će biti bez dlačica i grudvica, jer vlažne maramice deluju kao apsorber za njih, kako navodi Bright Side.

 

 

Pravilo je bitno da ne premašite broj od 3 vlažne maramice odjednom za svaku mašinu veša (oko 7 do 8 kilograma rublja). Kada se bubanj pokrene, vlažne maramice se inkorporiraju u odeću, prikupljajući dlake i krzno. Za svako pranje preporučuje se korišćenje nove vlažne maramice iz paketa.Bitno je da vlažne maramice budu dovoljno čvrste i guste kako ne bi se raspale tokom ciklusa pranja. To možete proveriti tako da ih pokušate pokidati rukama. Ako su dovoljno čvrste da ne možete lako ili uz minimalni napor da ih pokidate, zadovoljavajuće su. Važno je napomenuti da nikako ne treba koristiti papirne maramice umesto vlažnih, jer će se raspasti, uzrokujući dodatne čestice na odeći i narušavajući njen izgled. Maramice za skidanje šminke takođe nisu preporučljive u ovom slučaju. Ako želite izbeći da odeća upije miris vlažnih maramica, možete birati antibakterijske ili mirisne opcije, ili dodati više omekšivača kako biste prikrili miris.Mašina za pranje veša, skraćeno veš mašina, je poluautomatski uređaj koji kombinuje funkcije za pranje prljavog veša. Naziv “veš mašina” odnosi se na uređaje koji koriste vodu za pranje umesto hemijskih sredstava za čišćenje, a ponekad se takođe koriste hemikalije.

 

Preporučujemo