Kada je Vita počeo da gradi na parceli koju je kupio za 1.900 evra, komšije su se smejale iza njegovih leđa, pitajući se kakvu će građevinu da izgradi i kako će izgledati.

Uprkos ismijavanju zbog svojih zidarskih vještina, Vita je odbio da se preda. Umjesto toga, on je ustrajao i postepeno usavršavao svoj zanat. Vita se nije bojao tražiti vodstvo od onih koji su bili vještiji i iskusniji od njega, jer je bio odlučan da postigne svoj krajnji cilj: izgraditi dom za svoje ostarjele roditelje vlastitim rukama, uz pomoć svojih najbližih.

Prema njegovom iskazu, on nije obeštetio nikome od trgovaca. Tvrdio je da je sve sam konstruirao koristeći vlastitu kanu i tražio je pomoć samo kada je to bilo neophodno.

Nakon pažljivih proračuna i revizija, odlučio je da izgradi rezidenciju od 59,5 kvadratnih metara po cijeni od ne više od 16-17.000 eura. Shvatio je da bi bilo kakvi dodatni troškovi bili previše upadljivi. Veličina kuće bila je ograničena zbog njegove odluke da ne zaposli iskusne majstore, jer budžet nije dozvoljavao ništa veće. Inače bi kuća bila znatno prostranija.

Čim je izliven temelj i postavljen prvi blok, on i Hena su se pobrinuli da dokumentiraju svaki korak procesa izgradnje. Njihova marljivost se na kraju isplatila, jer je nevjerovatnih 47,5 miliona gledalaca gledalo kako su izgradili cijelu kuću od temelja, a pritom su ostali u ograničenom budžetu.

Odlučujući se za jednostavnost zbog nedostatka stručnosti, graditelji su odlučili da izgrade svoj projekat koristeći lagane betonske blokove.

Vanjski izgled kuće pobija njenu složenost – prostire se na dvije etaže, prizemlje i kat. Što se tiče veličine, više je nego adekvatna za životni stil starijeg para.

Prvobitno je važno, ali sekundarno u odnosu na ovo drugo: nije bilo kredita za izgradnju kuće, niti su tražili pomoć od bilo kojih vanjskih izvora. Konstrukcija je sastavljena isključivo sa resursima koje su posjedovali.

Kuća koja je nekada pripadala baki i dedi, sada donosi radost njihovim unucima. Zavirite u unutrašnjost kuće da vidite kako izgleda iznutra.

Progresija događaja, od početne izgradnje do završnih detalja dizajna enterijera, je sledeća.

Preporučujemo