Veliki broj ljudi sa naših prostora odlazi u inostranstvo u potrazi z aboljim životom a mi vam danas donosimo suprotan primjer. David Radovanović, diplomirani ekonomist iz Svilajnca, više ne obavlja praksu u svom smjeru za koji se školovao. Nakon posjeta Americi odlučio se s obitelji otisnuti u poduzetničke vode. Danas je njegov poslovni pothvat uzgoja borovnica i jagoda postao unosan izvor prihoda. Njegova se životna filozofija vrti oko uvjerenja da kad se nešto odlučimo, Svemir se uroti da to i ostvari i usmjeri izglede u našu korist.

Nakon što je tijekom svog boravka u Sjedinjenim Državama primijetio žarku ljubav Amerikanaca prema borovnicama, dotični je odlučio pokušati uzgojiti varijantu visokog grma. Ovaj pothvat započeo je u jesen 2019. Prethodno je radio u odjelu voća i povrća na tržnici, gdje je primijetio da su borovnice među najpopularnijim proizvodima u tom odjelu. Do sada je uzgojeno oko 3000 sadnica, što je dovoljna količina za jedan hektar površine.

Prema izjavi Kurira, čini se da postoji globalna sklonost prema supervoću, među kojima je i borovnica. Ovaj trend je vođen željom za zdravijim prehrambenim navikama, a posebno je izražen u većim gradovima Srbije, uključujući Novi Sad i Beograd. Davidova perspektiva proširenja proizvodnje vrti se oko poboljšanja kvalitete voća. Umjesto povećanja broja zasada, on nastoji poboljšati postojeće do njihovog najvećeg potencijala u smislu kvalitete i izvrsnosti.

David je podijelio da je njihova proizvodnja borovnica uvela inovativne tehnike koje tek treba vidjeti diljem svijeta. Jedna takva tehnika je postavljanje dviju biljaka jagoda ispod svake biljke borovnice, omogućujući im da rastu zajedno u simbiotičkom odnosu i na kraju daju plod. Ovaj jedinstveni pristup nudi brojne prednosti i pokazao se korisnim i za borovnice i za jagode.  Njegova djevojka vrijedna je prednost za njegovo zanimanje, jer ona radi uz njega kao sastavni član njihovog obiteljskog poduzeća. Oboje hrabro podnose kušnje i nevolje svog posla i prvi su koji će se s njima suočiti izravno. Svojim neizmjernim suosjećanjem i privrženošću Nevena pruža nepokolebljivu podršku svom partneru, ne samo tijekom poslovnih transakcija već iu njihovim svakodnevnim aktivnostima. Važnost ljubavi u zadovoljstvu pojedinca ne može se precijeniti. Jednako je važan partner koji ih podržava i koji ih može pratiti tijekom cijelog putovanja i prilagoditi se njihovom načinu života. Iza kulisa su roditelji koji nadgledaju uzgoj i održavanje usjeva, kao i mnoštvo drugih neprimjetnih zadataka. Osim toga, tu su i bake i djedovi, braća i sestre koji pomažu kad god je to moguće, te pomoćni radnici koji već nekoliko sezona pomažu u poslovima poput berbe jagoda i borovnica.

Preporučujemo