Globalna javnost je opčinjena britanskom kraljevskom porodicom, a svijet još uvijek razmišlja o odluci princa Harija da se odrekne odgovornosti. Samo dva dana nakon objavljivanja portreta Bakingemske palate, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa izjavili su da nameravaju da podnesu ostavke kao “radni članovi porodice”. Nakon toga, oni su odmah počeli sklapati aranžmane za preseljenje u Sjedinjene Države.

Već neko vrijeme kruže glasine da su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, princ Hari i Megan Markl, bili u neslaganju sa britanskom kraljevskom porodicom. Za mnoge je bilo iznenađenje kada su na kraju odlučili da prekinu veze sa institucijom. Početkom 2020. godine najavili su abdikaciju sa viših porodičnih uloga, što je dovelo do prestanka njihovih prethodnih kraljevskih dužnosti. Ovaj odlazak je u štampi nazvan “Megzit”. Preselili su se u Sjedinjene Države, ali i dalje koriste titule koje im je dala pokojna kraljica Elizabeta.

U raznim intervjuima i ispovestima, Hari i Megan su opširno razgovarali o svojim problemima sa Engleskom. Prema biografu kraljevske porodice, to je fotografija koja je na kraju učvrstila njihovu odluku da napuste monarhiju. Andrew Morton, koji je autor bestselera “Diana: Her True Story, in Her Words”, također je napisao neovlaštenu biografiju pod nazivom “Megan: The Hollywood Princess”. U ovoj biografiji, Morton napominje da su se princ Harry i Meghan Markle stalno osjećali isključenima od strane kraljevske porodice, koja se često naziva Firma. Situacija je naglo eskalirala kada je Bakingemska palata objavila neobičan portret kraljice Elizabete i njenih naslednika u ranim danima 2020.

Andrew Morton je tvrdio da je portret kraljice Elizabete II sa njenim prijestolonasljednicima negativno utjecao na princa Harija i Megan Markl. Linija nasljeđivanja prijestolja počinje s kraljicom, nakon čega slijedi njen nasljednik Charles. Nakon Čarlsa, sledeći na redu su njegov najstariji sin, princ Vilijam, i Williamovo prvorođeno dete, princ Džordž, koji zauzimaju drugu i treću poziciju. Morton je u svojoj knjizi napisao da je par smatrao da cijela monarhija radi protiv njih, a taj osjećaj je bio pojačan dokazima koji su izgleda bili posvuda. Shvatili su neizgovorenu poruku da će monarhija opstati bez obzira na njihovo prisustvo. Kraljevski portret objavljen je samo dva dana prije nego što su se pojavile vijesti o namjeri vojvode i vojvotkinje od Sussexa da odstupe od svojih kraljevskih obaveza i traže finansijsku nezavisnost. Par je najavio svoje planove da svoje vrijeme podijele između Sjeverne Amerike i Velike Britanije, a istovremeno je ponovio svoju nepokolebljivu lojalnost kraljici. Nakon preseljenja u Montecito, par je blagoslovljen rođenjem sina Arčija, a kasnije i kćerke Lilibet. Iako se Hari pojavljuje u Engleskoj samo na značajnim događajima, posete njegove supruge zemlji su još manje. Pojavile su se i glasine da se par razilazi ali one nisu potvrđene.

Preporučujemo