Žalosno je što postoje brojne pristrasnosti u odnosu između svekrve i snahe, kao i između zeta i punice. Rijetko su slučajevi gdje se ove osobe dobro slažu ali ima i takvih primjera.   Danas je vidljivo da se dinamika između ovih članova porodice transformisala, što je dovelo do prijateljskih odnosa između svekrve i snahe i gestova dobrodošlice prema zetovima. Ova transformacija je ilustrovana u priči o zetu koji se uselio kod punice zajedno sa ženom i djecom. Zet je tada svojoj svekrvi priredio divno iznenađenje.

U razgovoru sa punicom on joj je predložio da napusti kuću  i preseli se u garažu. Neizvjesno je da li je tu njihova priča došla do kraja, jer je otišla u garažu. Nije imala prethodno saznanja o tome šta on tamo radi, ali činilo se da je to šarmantno malo utočište koje zaslužuje da ga svi vide. Iako može biti teško upravljati odnosima sa tazbinom, moguće je negovati pozitivnu vezu sa partnerom vaše kćeri. Jedan od pristupa da se to postigne je izbjegavanje situacija u kojima majka vrši neopravdani pritisak ili očekivanja na njega, što bi moglo trajno naštetiti porodičnoj dinamici.

Doktor Danijel Forši, porodični terapeut i psiholog, savjetuje egocentrične žene kako da priđu svom zetu. Umjesto da se fokusirate na vlastite želje, predlaže se da se raspitate o planovima zeta za osnivanje porodice, pitajući: “Da li ste vi i moja kćerka razmišljali o tome da imate djecu?” Iako je razumljivo da baka želi unuče, ili čak nekoliko njih, važno je prepoznati da to možda neće biti prioritet za ćerku i zeta, ni sada ni u budućnosti. Dr. Forši upozorava da problemi s plodnošću također mogu biti faktor za neke parove. Ključno je izbjeći nametanje ličnih vrijednosti drugima ili pretpostavku da su oni donijeli određene odluke. Takve radnje se mogu shvatiti kao nametljive i narušavanje ličnih granica. Stoga je preporučljivo za svekrve da se uzdrže od miješanja u stvari koje ih se ne tiču.

Tvrdnja da zetu nedostaje uporedivo razumijevanje preferencija njegove supruge kao njene majke je vrsta tvrdnje. Iako je moguće da je odnos majke i kćeri dovoljno intiman da opravda takvu primjedbu, on također nosi rizik. Ovaj rizik je potencijal za stvaranje utiska o neravnoteži moći između punice  i zeta. Pokušaj utvrđivanja nečijeg superiornog znanja o djetetu može dovesti do nepoželjnih sukoba. Nekoliko primjera takvih izjava može uključivati ​​”Kada ćete naći bolji posao?” ili „Kada ćete useliti u  veći dom ili kupiti novije vozilo?

Preporučujemo