Jadranka Stojaković je zauvijek ostavila trag na regionalnoj muzičkoj sceni svojim pjesmama koje su postali evergrini. Dovoljno je pomenuti veliki hit Što te nema pa da odmah svi znaju o kojoj se pjevačici radi. Ona nije imala sretan život, naprotiv bio je obilježen tragedijama. 

  • Pjevačica se od malih nogu suočavala s brojnim nedaćama, iako je slavu stekla popularnim pjesmama poput “Što te nema”, “Ima neka tajna veza” i “Sve smo koli mi”.U početku je krenula na putovanje zajedno sa svojom majkom, neprestano mijenjajući lokacije, dok konačno nije potražila utjehu kod ujaka i tete, čiji je tempo bio sličan njezinom.

Od ranih godina suočavao sam se s brojnim poteškoćama u životu. U početku sam živio s majkom koja se stalno selila iz jednog grada u drugi. Slijedom toga, stavljena sam pod skrbništvo moje bake, a zatim strica i njegove žene. I oni su vodili nomadski način života, putujući kroz razne zemlje poput Njemačke, Norveške i Španjolske. Ove je detalje poznata pjevačica ispričala u jednom od svojih nadaleko poznatih intervjua.

U rasponu od 23 godine boravila je u Japanu, uranjajući u kulturu i stil života. No, 2010. godine dogodio se nesretan incident dok je nastupala na pozornici. Ovaj je incident rezultirao teškom ozljedom koja je imala dubok utjecaj na njezinu opću dobrobit i zdravlje.

Zbog dijagnosticirane bolesti motoričkih neurona, točnije amiotrofične lateralne skleroze, našla se prikovana za invalidska kolica.

 

Nakon što joj je u ratu prijevarom otet i prodan stan u Sarajevu, privremeno je smještena i bila je podvrgnuta terapiji u obližnjem lječilištu u blizini Banje Luke. Dok su te mjere ublažile njezinu fizičku patnju, tjeskoba u njezinu duhu trajala je vječno.

Tijekom svečane prigode kada je putovala iz Japana kako bi prisustvovala sestrinom sprovodu, dogodio se tragičan incident kada je njezina druga sestra izgubila život pred njezinim očima, u automobilu koji je stajao ispred njezina na putu za groblje.

Jadranka je do smrti 2016. prošla nezamislivu muku koja nadilazi i najstrašnije horor filmove, boreći se s nesnosnom boli i nesretnom okolnošću nepokretnosti.

  • Sve do zadnjih trenutaka posvetila je radu na jednoj televiziji kao glazbena urednica, a točnije njegovanju mladih talenata, što ju je uvelike tjeralo naprijed.

Ostajući puna nade unatoč predviđanjima liječnika, bila je potpuno svjesna da će se na kraju naći u domu za starije osobe.

 

Osim što se pomirila sa svim ostalim, prihvatila je tu činjenicu i svojim optimističnim pogledom na život privukla krug prijatelja oko sebe.

Utjecaj tragedije na Jadranku Stojaković ostavio je trajan trag na pjevačicu, duboko ju je pogodio na duhovnoj, emocionalnoj i profesionalnoj razini.

Snagom glazbe pretočila je svoju osobnu bol u iskrene melodije koje su odzvanjale među njezinim sestrama.

Biografija:

Rođena u Sarajevu 24. lipnja 1950. godine, rane je godine provela seleći se s majkom iz mjesta u mjesto. Međutim, u dobi od pet godina pronašla je stabilnost živeći kod svoje bake, gdje su se njezin ujak i njegova supruga s ljubavlju brinuli o njoj. Njezin stric Vukašin Radulović bio je talentirani umjetnik i glazbenik, a od njega je naslijedila vlastite umjetničke i glazbene sposobnosti.

  • Sa samo 17 godina imala je priliku pokazati svoje talente uz ujaka u američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj. Tamo su nastupali za vojnike koji su upućivani u Vijetnamski rat, a tamo je imala priliku upoznati i američke zvijezde.

Od 1988. do 2011. boravila je u Japanu, gdje je doživjela katastrofalni potres u Tokiju u ožujku 2011. Taj seizmički događaj poslužio joj je kao snažan podsjetnik na vlastitu nemoć i naveo ju je da se umori od razmišljanja i sanjanja na japanskom. Zbog toga je donijela odluku da se vrati u Sarajevo. No, po dolasku je otkrila da joj je stan u rodnom gradu nakon rata rasprodan.

 

 

Zbog njezine bolesti, alternativni stan koji joj je osiguran nije odgovarao, zbog čega se nastanila u Banjoj Slatini, mjestu gdje je njezina majka prije radila kao učiteljica. U pomoć su joj pritekli isti oni učenici kojima je predavala njezina majka.

Do kraja života boravila je u Domu za njegu u Banjoj Luci sve do svoje smrti 3. svibnja 2016., nakon što se godinama borila s neizlječivom amiotrofičnom lateralnom sklerozom.

Unatoč tome što je proživjela dvije značajne ljubavi i bila na pragu braka, sudbina je za nju imala druge planove, ostavivši iza sebe samo uspjehe i uspješnu karijeru.

Preporučujemo