Kokošija jaja su jedna od najpopularnijih namirnica u ljudskoj prehrani. S njima možete praviti kuhana jaja, jaja na oko, kajganu i mnoga druga jela, a često se koriste u kolačima i tijestu. Azijske kuhinje ih znaju miješati i sa rižom, a neke kulture prave čak i pokiseljena jaja. Jaja su odličan izvor proteina, zdravog holesterola i drugih nutrijenata.

Međutim, s jajima kao i sa svom ostalom hranom treba biti oprezan jer se daju pokvariti. S jajima to nije uvijek lako procjeniti jer se ljudi oslanjaju isključivo na čulo mirisa i okusa da ustanove da li je neka namirnica pokvarena ili ne. Za jaja se uvijek govorilo da ne smiju mirisati na sumpor jer to znači da nisu za konzumaciju.

Ali nekada se zna desiti da pokvareno jaje prođe nezapaženo i da sebi naudite kada pojedete to jaje. Ispostavlja se da je moguće i na osnovu neki vizualnih detalja ustanoviti ispravnost kokošijeg jajeta ukoliko sumporni miris nije prisutan, a sumnjate na kvalitet jajeta.

Naime, američko ministarstvo navodi kako je važno posmatrati boju i kakvoću bjelanceta i žumanceta. Ako je žumance počelo poprimati ružičastu boju ili ako na sebi ima bijelu ili smeđu pokoricu koja ne bi trebala biti tu, to je znak da jaje nije bezbjedno za jelo.

Također, ako dolazi do razvodnjavanja i cijeđenja bjelanca ili je ono zamućeno, to je znak da jaje treba baciti. Isto tako treba pažnju posvetiti kakvoći ljuske, jer ako je prelako razbijete, to ukazuje na to da jaje nije baš kvalitetno i da može biti štetno po vas.

Preporučujemo