Prije dva dana  Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici su obilježili spomen Vavedenja Presvete Bogorodice. Ovaj značajan događaj označava ulazak trogodišnje Marije u jeruzalemski hram i njezino posvećenje Bogu. Marija, Majka Božja, ušla je u svijet u Nazaretu, kao ljubljeni izdanak pobožnog i čestitog para Joakima i Ane. Od trenutka rođenja dobila je ime Marija, au djetinjstvu je često pratila roditelje u posjeti svetom jeruzalemskom hramu. Ime Marija ima značenje žene koju je Bog volio, a njezino je ime već bilo poznato prije njezina začeća.

 

Marijina dob u vrijeme Isusova rođenja nije izričito spomenuta u Bibliji, niti postoje povijesni zapisi koji pružaju te podatke. Međutim, uzimajući u obzir običaje koji su prevladavali u židovskoj zajednici tijekom tog razdoblja, možemo stvarati obrazložena nagađanja. Kršćanski povjesničari općenito vjeruju da je imala otprilike 15-16 godina kad se Isus rodio. U skladu s običajima tog doba, bilo je moguće da se mlada žena zaruči za mladića već s 12 godina, iako se stvarna konzumiranja njihovog braka, uključujući rituale i fizičku intimnost, mogla dogoditi nekoliko mjeseci ili čak i godinama kasnije.

Uvriježeno je mišljenje da je Josip stupio u brak kasnije u životu, jer je vrlo vjerojatno da je preminuo na početku Isusove službe. Ova se dedukcija temelji na raznim biblijskim izvještajima u kojima Josip nema nikakvog spomena. Kada se Isus preselio u Kafarnaum, Njegova majka i braća su ga pratili, ali je Njegov otac bio izrazito odsutan (Ivan 2, 12). Još je važnije to što je Isus dok je bio na križu, brigu o svojoj majci povjerio apostolu Ivanu, uputivši Mariju da ga smatra sinom.

Prema navodima on oca nije spominjao . Čak i usred izazovnih okolnosti, Marija i Josip ostali su postojani u svojoj poslušnosti Bogu. Zajedno su se suočavali sa siromaštvom, teškoćama i raznim kušnjama, ali njihova ljubav i odanost nikada nisu posustali dok su njegovali i odgajali Isusa.

Preporučujemo