Svetozar Cvet6ković je poznati glumac čija karijera traje decenijama. Tokom nje je odigrao veliki broj uloga ne samo na pozorišnim daskama nego i na filmskom platnu i po njima će ostati upamćen u srpskoj kinematografiji. Već nekoliko dana ne prestaju spekulacije o točnom iznosu mirovine Svetozara Cvetkovića. S navršenih 65 godina života i bogatim profesionalnim iskustvom, glumac je s pravom stekao pravo na odštetu od države.Prema informacijama koje se šire u medijima, čini se da je predložen za nacionalnu mirovinu, a ako za nju ispuni uvjete, to će mu znatno povećati prihode.Navodno mirovina Svetozara Cvetkovića u stažu iznosi tek 60.000 dinara.

 

U novije vrijeme došlo je do povećanja plaća glumcima u kazališnoj djelatnosti, tako da prvaci kazališta zarađuju oko 100.000 dinara mjesečno. Zbog toga se mirovine sada kreću od 50.000 do 70.000 dinara.

S obzirom na to da je Cvetković nešto ranije otišao u mirovinu, pretpostavlja se da spada u kategoriju nižih primanja. No, uz nacionalnu mirovinu koja iznosi oko 140.000 dinara, očekuje se značajno poboljšanje njegove materijalne situacije.

Samo će vrijeme pokazati hoće li njegove zaslužene uloge i talent dovesti do željenog ishoda.Popis filmova i serija koji pokazuju njegovo izvanredno glumačko umijeće mogao bi se nastaviti danima, uključujući zapažene naslove kao što su “Bilježnica profesora Miškovića”, “Obilježeni u reketu”, “Vrijeme smrti” i “Ruski konzul”.

Unatoč tome što ga i po godinama i po radnom stažu smatraju umirovljenikom, Svetozar svojom neumornom radnom etikom prkosi očekivanjima. Djeluje maksimalno učinkovito, uranjajući u gotovo svaki projekt koji mu se nađe na putu.

Istovremeno, on pokazuje nepokolebljivu predanost i kao odan prijatelj i odani otac, što je dovelo do nagađanja da je možda otkrio novu ljubav nakon razvoda od Jelene Đokić.

Biografija:

Svetozar Cvetković, renomirani srpski glumac i producent na polju kazališta, filma i televizije, rođen je 20. lipnja 1958. godine u rodnom Beogradu. Nakon uspješnog završetka studija na Fakultetu dramskih umjetnosti (FDU) u Beogradu, pridružio se cijenjenom ansamblu Ateljea 212.

Tijekom svoje karijere iskazao je svoj neizmjerni talent utjelovljujući brojne zanosne likove u predstavama kao što su “Cement”, “Kosančićev vijenac”, “Oleana” i “Leda”, među ostalima. Dok je jedno vrijeme bio direktor Ateljea 12, surađivao je s raznim domaćim i međunarodnim kazalištima, uključujući Jugoslavensko dramsko pozorište (JDP), Narodno pozorište Sombor, Grad teatar Budva i SNG Drama Maribor.

  • Godine 1980. debitirao je na filmskom platnu utjelovivši lik Ivana Kondića u filmu “Hajduk”. Od tada se pojavio u više od 70 filmova, te preko 15 serija i TV drama. Nadalje, Svetozar Cvetković ponosni je otac troje djece, dvije kćeri i sina, koji i dalje živi i radi u svom voljenom Beogradu. Godine 2005. osnovao je producentsku kuću “Testament filmS” i od tada je zaslužan za nastanak nekoliko filmova, među kojima su “Buđenje iz mrtvih”, “Odbačeni” i “Turneja”.

Izniman talent Cvetkoviću priskrbio mu je brojna priznanja, uključujući i tri Sterijine nagrade za njegove izvanredne izvedbe. Svetozar Cvetković rođen je u Beogradu 1958. godine, gdje je proveo djetinjstvo s roditeljima Milunkom i Stefanom, koji je bio sveučilišni profesor, te mlađim bratom Dejanom. Nakon završene srednje škole, 1976. godine upisuje Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu. Pod vodstvom profesorice Ognjenke Milićević uspješno završava studij i diplomira 1980. godine.

Iz prethodnog braka s Dankom ima kćer Deu koja se, poput oca, bavi umjetnošću. Međutim, radije se drži povučeno i ne uživa u javnom izlaganju. Godine 2000. Cvetkoviću su se putevi ukrstili s dvadeset godina mlađom kolegicom Jelenom Đokić. Vezali su se šest godina kasnije i zajedno imaju kćer po imenu Klara i sina po imenu Luka.

Preporučujemo