Svjedoci smo da su se vremenske prilike drastično promijenile zbog klimatskih promjena i dugo nismo imali topliju zimu. Predviđanja atmosferskih uslova u određenim regionima poznata su kao vremenska prognoza. Ove prognoze se mogu kategorisati kao kratkoročne, sa fokusom na vremenske prilike u toku dana, ili kao dugoročne, koje obuhvataju nekoliko meseci. Meteorološke stanice širom svijeta prikupljaju podatke o atmosferskim prilikama u redovnim intervalima od tri sata.

Ove sinoptičke vrijednosti se zatim prenose u 13 primarnih meteoroloških centara Svjetske meteorološke organizacije, gdje se pohranjuju u kompjuterske sisteme. Na osnovu ovih podataka meteorolozi prave vremensku prognozu. Put ka naprednijim metodama mjerenja atmosferskih prilika započeo je 1848. godine kada je britanski list Daily News objavio prvu vremensku prognozu. Danas postoje meteorološke stanice opremljene raznim instrumentima kao što su termometri, higrometri, anemometri, mjerne vage i živini barometri. Pored ovih stanica, podaci se prikupljaju i pomoću meteoroloških balona, ​​aviona, satelita i radarske tehnologije.

U oblasti vremenske prognoze bitno je uzeti u obzir prirodne pokazatelje. Primjer za to je kada čunjevi čvrsto zatvaraju svoje školjke, što ukazuje na vjerovatnoću kiše. Osim toga, mlohave alge označavaju prisustvo vlažnog zraka, dok komprimirana i kovrčava vuna sugerira postojanje suhog zraka. Sada, hajde da se udubimo u prognozu za naredni period. Očekujemo uglavnom suhe i osvježavajuće dane, iako će temperature biti nešto više od uobičajenih. Kako budemo prelazili u drugu polovinu sedmice, južni vjetrovi će jačati, što će rezultirati veoma toplim uslovima. Od petka će padavine biti sve češće zbog utjecaja primarnog ciklona u zapadnoj Europi i sekundarnog ciklona na sjevernom Jadranu. Uprkos padavinama, vrijeme će ostati relativno blago, sa snježnim padavinama ograničenim na više nadmorske visine. Gledajući unaprijed, nema naznaka značajnijeg zahlađenja do kraja mjeseca i prvih dana marta. Prema vremenskoj prognozi Marka Čubrila za Srbiju, u narednoj sedmici očekuje se približavanje male količine svežeg i relativno vlažnog vazduha sa istočne ivice anticiklona pozicioniranog nad jugozapadnom Evropom. U ponedjeljak uveče slab hladan front zahvatiće sjeverozapadne regije, što će rezultirati prolaskom oblaka. Postoji mogućnost mjestimičnih slabih padavina, koje mogu uključivati ​​kišu i snijeg na nadmorskoj visini iznad 800 metara. Vjetar će prelaziti na slab do umjeren sjeverozapadni smjer. Maksimalne temperature će ostati slične današnjim, uglavnom između +6 i +14 stepeni Celzijusa.

 

U centralnim i povremeno jugoistočnim predjelima u utorak i srijedu će doći do povećanja naoblake, praćeno mjestimičnom slabom kišom i snijegom iznad 800 m nadmorske visine. Nasuprot tome, druga područja mogu predvidjeti kombinaciju oblaka i vedrog neba, sa pretežno sušnim uslovima. Očekuje se slab vjetar sjeverozapadnog smjera, uz dnevne temperature od +4 do +13 stepeni Celzijusa. U pojedinim planinskim i vedrim područjima može doći do mraza. Od srijede će temperature ponovo rasti jer će jug imati prednost. Prognoza predviđa razvoj snažnog centralnog ciklona koji će uticati na veći dio zapadne Evrope. Slijedom toga, očekuje se pojava sekundarne ciklogeneze krajem sedmice iznad sjevernog Jadrana. Od petka do otprilike 27. februara zadržat će se relativno toplo vrijeme, iako će povremeno puhati i jako jugo, posebno duž Jadranske obale. Padavine će biti česte, a uz obalu postoji mogućnost i za grmljavinu.

 

 

Predviđa se da će Dinarski sistem, koji obuhvata priobalna područja duž jadranske obale, imati najveću količinu padavina. Ovaj porast padavina može se pripisati uticajnom orografskom efektu. Što se tiče temperature, to će biti niže u odnosu na trenutne uslove. U nizinama će se temperature kretati od +4 do +12 stepeni. Sniježne padavine se očekuju na visokim planinama, ali samo na nadmorskim visinama iznad 900 m. Početak marta je do sada bio prilično nepredvidiv, sa čestim kišama i snježnim padavinama na planinama. Međutim, trenutno nema naznaka značajnog trenda zahlađenja sa snježnim padavinama u nizinama. Prema riječima Čubrila, sedmica je počela pretežno sušnim i toplim uslovima, do otprilike 23. u mjesecu, kada je postalo nestabilnije sa češćim padavinama, iako je i dalje ostalo relativno toplo.

Preporučujemo