Isidora Bjelica je bila najpoznatija srpska književnica poznata i po svojoj kontroverznosti. Lav Pajkić, sin književnika Isidora Bjelice i dramaturga Nebojše Pajkića, ovih dana ima mnoštvo razloga za veselje. Nakon što su Lav i Lea prošlog ljeta objavili svoje zaruke, sa zadovoljstvom smo primili dodatne pozitivne vijesti. Leina diploma na Sveučilištu u Beogradu dočekana je s nevjerojatnim ponosom njezina zaručnika, koji nije mogao a da ne podijeli fotografiju na Instagramu. Za podsjećanje, Lav Pajkić i Lea već su dulje vrijeme u vezanoj vezi, a par je debitirao zajedničkom fotografijom početkom 2023. godine.U godini zaruka, na Vidovdan, Isidora, koja nas je nažalost napustila prije četiri godine, nedvojbeno bi bilaispunjena neizmjernim ponosom na svog sina i njegovu odabranu partnericu, osjećaj koji ostaje i dan danas.

 

Jedna od najpoznatijih srpskih spisateljica, filmskih kritičarki, redateljica i dramatičarki je Isidora Bjelica, ranije poznata kao Isidora Pajkić. Opće je poznata kao skandalozni mozak i vrlo kontroverzna figura na Balkanu. Isidora je rođena 10. prosinca 1967. godine u Sarajevu. Osim po iznimno popularnim knjigama, poznata je i po osebujnoj kolekciji šešira koji su sada postali njezin prepoznatljiv stil. Odgajana od oca Dimitrija Bjelice, istaknutog šahovskog pisca i novinara, Isidora se razvila u ultramodernu ličnost. No, njezine konzervativne vrijednosti usadio joj je djed Dušan Đurović, koji je bio predsjednik Udruženja književnika. Naime, u njihovu su domu dolazili renomirani autori poput Ive Andrića i Meše Selimovića. Isidora je imala duboku vezu sa svojim djedom, koji ju je naučio čitati i pisati u dobi od četiri godine.

Poznate šahiste i slavne osobe poput Liz Taylor i Richarda Burtona njezin je otac često primao u svoj dom. U međuvremenu je njezina majka preuzela odgovornost da je izvuče iz nevolja koje su nastale zbog njezinih nekonvencionalnih osobina i ponašanja, koja su se kosila s tradicionalnim okruženjem u kojem je živjela. Njena debitantska knjiga pod naslovom “Prvi probuđeni” objavljena je 1986. godine i za nju je dobila nagradu Književne omladine Jugoslavije. Iste godine organizirala je značajan događaj poznat kao “Bal crnih košulja”, proslavu rođendana koja će zauvijek promijeniti tijek njezinog života i života njezine obitelji. Isidora se hrabro zalagala za demokraciju, ukidanje vojnog roka i prestanak diskriminacije LGBTQ+ zajednice, što je privuklo pozornost državnih dužnosnika koji su je navodno pratili i progonili. Optužena da je uz inozemnu pomoć planirala svrgnuti režim, izdržala je mukotrpno 18-satno ispitivanje tijekom kojeg su joj prijetili silovanjem i ubojstvom. Imovina im je oduzeta, zbog čega su se Isidora i njeni roditelji preselili u Beograd. Tamo se, u njihovom novom stanu lišenom osnovnih potrepština poput kreveta i hladnjaka, prvi put suočila sa siromaštvom. Oduzeta im je putovnica, Isidora se s nepunih dvadeset godina našla kao inauguracijski disident Juga.

Odabir preseljenja u Beograd pokazao se slučajnom odlukom jer im je četiri godine kasnije granatama uništen stan koji su prethodno prodali. Ovakav sretan razvoj događaja osigurao je očuvanje njihovih života i imovine. Srdačno zagrljena od zajednice u Beogradu, rado je posjećivala društvena okupljanja. Slijedeći svoju strast, upisala je Odsjek dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti. Njezina predanost i naporan rad kulminirali su stjecanjem magisterija s temom “Tehnotriler kao suvremena manifestacija tragedije”. Također, stekla je dragocjeno iskustvo kao asistentica na kolegiju Scenarij. Nakon što joj je 2012. dijagnosticiran rak, podvrgnula se kirurškom zahvatu koji je uključivao uklanjanje oba jajnika, maternice i trbušnog tkiva. Uz trpljenje intenzivne fizičke boli, također se borila s psihološkom cenom gledanja na rak kao na oblik gracioznog samouništenja. Kako bi si priuštila liječenje u inozemstvu, bila je primorana odvojiti se od oko 3000 vrijednih knjiga iz svoje kolekcije. Unatoč krhkom stanju, bila je prisiljena nastaviti raditi, što je rezultiralo višestrukim recidivima bolesti.

Preporučujemo