Dona Are je bila oznata pjevačica iz Bosne i Hercegovine koju je smrt spriječila da napravi veliku karijeru. Ona je od malih nogu je razvila strast za muzikom. Potičući iz porodice sa jakom muzičkom pozadinom, njena majka se bavila sviranjem klavira, dok je njen otac pokazivao svoje umeće gitariste. Od malih nogu prepoznavao se muzički talenat kod nje i svi su joj predviđali sjajnu i blistavu karijeru.

  • Još kao dete je svoj talenat pokazivala na raznim dečijim muzičkim festivalima. Sa nepunih 14 godina izašla je na scenu kao pevačica sa rok bendom Camino Verde, očaravajući publiku u lokalnim diskotekama. Sa šesnaest godina se prvi put bavila pisanjem pjesama, pisanjem vlastitih tekstova i snimanjem debitantske pjesme. Nastavljajući svoj muzički put, završila je školovanje u muzičkoj školi, a nastavila je i studije engleskog jezika i književnosti.

Godine 1997. nastupila je kao Dona Ares na hrvatskom natjecanju za pjesmu Evrovizije, što je označilo značajnu prekretnicu u njenoj karijeri. Iste godine pobrala je ogromna priznanja izvođenjem pjesme “Kazna” na festivalu Bihać ’97, čime je svoje naredne hitove postigla na vrhove muzičkih top lista širom Bosne i Hercegovine. Njen put da bi izgradila karijeru je bio i više nego trnovit, ali je uspjela u onome što je htjela.

 

Godine 1998. uspješno je završila snimanje svog debitantskog studijskog albuma Ti me više ne voliš u Duisburgu. Pored toga, 2000. godine sarađivala je sa poznatim pjevačem Halidom Bešlićem u duetu Sviraj nešto narodno. Postigavši ​​ogroman trijumf u Srbiji 2005. godine objavljivanjem numere “Nije mi trebalo”, nastavila je da osvaja muzičke scene Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore, očaravajući publiku brojnim uzbudljivim nastupima uživo.

Nadalje, 2015. godine predstavila je svoje književno remek-djelo pod nazivom Room for Nobody. U 40. godini života, Azra Kolaković, poznata pod umjetničkim imenom Dona, preminula je 2. oktobra 2017. godine nakon teške trogodišnje borbe sa rakom. Rođena u Bihaću, Dona je potekla iz porodice muzičara, što ju je prirodno navelo da nastavi muzičku karijeru.

Završila je osnovnu i srednju muzičku školu, pokazujući svoj talenat na raznim muzičkim festivalima od malih nogu. Sa samo 14 godina pridružila se lokalnom rok bendu u svom rodnom gradu, a sa 16 je počela da komponuje sopstvene pesme. Uprkos aspiracijama da studira na stranoj muzičkoj akademiji, rat u Bosni i Hercegovini omeo je njene planove, nagnavši je da se umjesto toga upusti u komercijalnu muziku.

Dona se hrabro suočila s izazovnom i iscrpljujućom borbom protiv raka u posljednjih nekoliko godina, izdržavši tri recidiva bolesti. Tokom svog putovanja, pevačica je dosledno delila novosti i razmišljanja na društvenim mrežama, služeći kao izvor inspiracije za sebe i druge koji se bore protiv raka.

Njene objave izazvale su izliv komentara pojedinaca u sličnim okolnostima, stvarajući zajednicu podrške. Sa nepokolebljivim pozitivnim stavom, Dona je svakoj borbi pristupala odlučno, zaslužujući divljenje čak i onih koji možda nisu bili obožavatelji njene muzike ili žanra.

Nažalost, Dona je preminula u 41. godini, ostavivši iza sebe naslijeđe kao voljena i visoko cijenjena pjevačica koju njeguje cijela nacija. U 2014. godini, poznata pjevačica Dona Ares je javno objavila da se bori sa rakom pluća. Uprkos njenim hrabrim naporima, bolest se ponovo pojavila 2015. godine u obliku metastaza.

Dona se neumorno borila protiv raka, ali je na kraju tragično podlegla bolesti. U borbi protiv nemilosrdne bolesti, Dona je pokazala svoju ogromnu snagu izvodeći izuzetan solo koncert u sarajevskoj Zetri. Kamere su pomno uhvatile svaki trenutak ovog događaja, izazivajući dubok emocionalni odjek.

Tokom koncerta, pevačica se jako znojila i borila da ostane uspravna. Međutim, vrhunac agonije i sentimentalnosti stigao je kada je Dona hrabro skinula periku. Svjedočite sumornom prikazu ovog videa, uhvativši suštinu kako se svaki element pojavio.

Preporučujemo