Lupus je jedna od najčešćih autoimunih bolesti, uzrokovana ne samo vanjskim faktorima već i nezdravim načinom života. Prekomjerna konzumacija alkohola, pušenje, zagađenje i stres mogu doprinijeti razvoju teških stanja u kojima se tijelo u suštini okreće protiv sebe. Važno je prepoznati da mnoge bolesti danas proizlaze iz ovih štetnih navika i vanjskih utjecaja.

  • Jelena, supruga proslavljenog košarkaša Dejana Tomaševića, u intervjuu u emisiji “Ordinacija” RTS-a ispričala je svoj susret sa ovom teškom bolešću. Prema rečima ove majke četvoro dece, prvi znaci bolesti su se manifestovali pre deceniju na suptilan i lako zanemarljiv način. Nije znala šta je sve čeka u periodu koji je uslijedio. Jelena je nakon rođenja četvrtog deteta primetila otok na jednom prstu, koji se sutradan proširio i na drugi prst.

Zabrinuti su se obratili lekarima koji su uradili razne pretrage i dijagnostikovali Jeleni lupus. U tom trenutku je postala svjesna postojanja takve bolesti. Jelena se priseća da se sve to dogodilo tokom njihovog boravka u Španiji. Ubrzo nakon toga, Dejan je obezbedio ugovor u Grčkoj, što ih je navelo da se presele u Atinu. Tamo je Jelena potražila drugo mišljenje, ali je, nažalost, dijagnoza potvrđena. Radila je sve kako bi izbjegla istinu, odnosno da joj muž nije u najboljem zdravstvenom stanju. 

Po dolasku u Beograd dobio sam objašnjenje od lekara u vezi mog fizičkog stanja. Iako imam 36 godina, otkriveno je da je moje tijelo ekvivalentno tijelu od 75 godina. Nažalost, dijagnoza se tu nije zaustavila; pored lupusa, dijagnosticirana mi je i pridružena bolest poznata kao reumatoidni artritis.

  • Ovo otkriće me je potaklo da potražim liječenje i započnem svoj put ka oporavku. Osvrćući se na to vreme i Jeleninu nepredviđenu dijagnozu, proslavljena košarkašica priznaje ogroman stres koji je pretrpela. Od preseljenja do rođenja sina Matije, to je nesumnjivo bio izazovan period. Međutim, dosljedno je pristupala svakoj prepreci s nepokolebljivom snagom i otpornošću.

Tomašević govori o Jeleni, koja se, uprkos zdravstvenim problemima, nikada nije žalila. Uvek je bila u centru pažnje. Međutim, po prvi put nije u mogućnosti da preuzme obaveze zbog groznice koja traje posljednjih šest mjeseci. Uprkos ovim izazovima, njen najveći kvalitet je njena sposobnost da nas zaštiti od svog bola.

Kasnije je otkriveno da se u najtežim trenucima povlačila kako bi bila sama, lila suze i povjerila se svojim sestrama, sve dok se trudila da ne budemo svjesni njenih borbi kod kuće. Koji su simptomi ove bolesti koji čine osobu nesposobnom za obavljanje uobičajenih zadataka? Prema Jeleninim rečima, početni simptom je bio porast temperature, nakon čega je usledio otok.

Jedan primjer ovog otoka bila je njena ruka, koja je postala nevjerovatno zategnuta, pocrvenjela i izgubila svaku pokretljivost. Nakon perioda od 5-7 dana, otok se postepeno smanjivao, omogućavajući koži da se vrati u normalno stanje. Međutim, za to vrijeme osnovni zadaci poput kupanja, oblačenja, pa čak i grljenja i igranja s bebom postali su nemogući.

Fizički bol je na kraju nestao, ali su emocionalna i mentalna bol ostali najmučniji aspekt iskustva. Dejan, istinoljubiv, priznaje da nije u potpunosti preuzeo obaveze, posebno Matiju. Međutim, uprkos ogromnoj muci, uspela je da presvuče bebu, da je nahrani, pa čak i da je doji… Ova hrabra žena ističe značaj podrške i ljubavi svog muža u pomaganju da se snađe kroz životne izazove i izliječi svoju ranjenu dušu.

U oblasti duboke ljubavi, Dejan i ja smo uspostavili izuzetnu vezu, vezu koja je bez premca. Sa takvim pratiocem kraj sebe, put ispred vas postaje kristalno jasan, kao da se budućnost otvara pred vašim očima. U okviru te jasnoće zamišljali smo proširenje naše porodice, dobrodošlicu više djece u naše živote.

Naše rasprave se nikada nisu vrtile oko ideje da imamo samo jedno dijete; umjesto toga, neki od nas su čak izrazili želju za petočlanom porodicom. Međutim, naše planove je naglo prekinula remetilačka sila lupusa. Uticaj lupusa na njen život bio je toliko dubok da je donela tešku odluku da neće imati još jedno dete sa Dejanom, uprkos njegovoj silnoj želji za petim.

Umjesto toga, postigli su zajednički dogovor da će on postati njeno peto dijete, što je gorko-slatka spoznaja bila očigledna na njenom licu dok je govorila. Napredak koji su ostvarili bio je zaista izvanredan, ali ponekad je to ono što vas koči i postavlja pitanje kako se nositi sa situacijom. Bol počinje od lakta, zatim prelazi na kuk i na kraju se širi po cijelom tijelu.

Onih dana kada sve boli ona se osjeća potpuno nesposobnom. Ona napominje da je njihov najstariji sin Kića, koji je tada imao 17 godina, istupio i preuzeo brigu o drugoj djeci. Početak ljutnje je neminovan. To je istinsko suočavanje sa bolešću i svime što ona obuhvata. Razmišljajući o sadašnjosti i budućnosti, u meni počinje da raste osjećaj ljutnje.

Mogućnost da ne budem prisutan na Manjinom vjenčanju, prisustvujem Matijinom prvom danu škole ili proslavljam Kićinu maturu, teško mi pada na pamet. Kao da me okružuju negativne energije, samo za moju potrošnju.

Međutim, usred očaja, postoji tračak nade koji se pojavljuje sa svakom prolivenom suzom i zajedničkim zagrljajem. U tim trenucima pronalazim snagu da sebi kažem: “Možeš ovo prevazići.” Ovo snažno Jelenino otkriće šokiralo je ceo studio. Osim što je dobila službenu terapiju, utjehu je potražila u duhovnom iscjeljenju, koje je, u kombinaciji s ogromnom ljubavlju i podrškom njene porodice, odigralo vitalnu ulogu u njenom oporavku od ovog izazovnog perioda.

Tokom izlaganja, doktor Ivica Jeremić sa Instituta za reumatologiju govorio je o prirodi i karakteristikama lupusa, osvetljavajući bolest. Prema doktoru, sistemski lupus je autoimuna bolest u kojoj naše tijelo pogrešno identifikuje organe kao strane i napada ih, što rezultira oštećenjem. Ovo stanje može zahvatiti bilo koji organ, uključujući kosu i nokte, ali se češće opaža na koži, kostima i bubrezima.

Iako rjeđe, mogu biti zahvaćena i pluća, crijeva, pa čak i mozak. Na razvoj lupusa utiču različiti faktori, a pokazalo se da su osobe sa genetskom predispozicijom posebno podložne njegovom nastanku. Infekcije su identificirane kao potencijalni okidači za lupus kod ovih osoba. Uz to, faktori kao što su traume, pretjerani stres, određeni lijekovi, izlaganje sunčevoj svjetlosti, pa čak i zagađenje mogu doprinijeti razvoju lupusa.

Preporučujemo