Održavanje kontrole nad visokim krvnim tlakom na dnevnoj bazi ključno je za naše cjelokupno zdravlje, jer nam omogućuje da ostanemo budni i promptno reagiramo na sve promjene koje se mogu dogoditi.

Jeste li ikada iskusili duboki osjećaj nelagode nakon naglog ustajanja iz sjedećeg položaja? Pojedinci koji pokazuju primjetne fluktuacije krvnog tlaka tijekom stajanja imaju dvostruko veći rizik od srčanog udara. Oni koji se već bore s problemima krvnog tlaka možda su dobro upućeni u alarmantne pokazatelje povezane s ovim vitalnim znakom, ali često se kaže da je ponavljanje ključ za stjecanje znanja.

Tipično, postoji blagi pad gornjeg tlaka kada naglo ustanete. Međutim, ako donji tlak raste, to ukazuje na potencijalni rizik od srčanog udara. Studija objavljena u publikaciji “Hipertenzija” ispitala je 1207 osoba u dobi od 18 do 45 godina kojima je dijagnosticiran prvi stadij hipertenzije. Njihova gornja očitanja tlaka kretala su se od 140 do 159, dok su se donje vrijednosti kretale od 90 do 100.

Prema ovoj studiji, pojedinci koji su doživjeli najveći pad krvnog tlaka nakon ustajanja su imali dvostruko veći rizik od srčanog udara u usporedbi s ostalim sudionicima. Potvrda početne sumnje učvršćuje značaj dijagnosticiranja povišenog krvnog tlaka kod mladih osoba.

Kako prenosi net.hr, dr. Paolo Palatini sa Sveučilišta u Padovi izrazio je zaprepaštenje otkrićem da čak i blagi porast tlaka može poslužiti kao znak upozorenja na potencijalnu opasnost. Dr. Palatini se nada da će ovo novostečeno saznanje pozitivno utjecati na liječenje osoba, bez obzira na dob, koje boluju od hipertenzije.

 

Preporučujemo