Od davnina, zimnica je bila zaliha hrane rezervisana za hladnije mjesece kada je svježih proizvoda malo. Dok moderne prehrambene prodavnice nude svježe i konzervirano voće i povrće tijekom cijele godine, tradicija pripreme zimnice i dalje je duboko ukorijenjena u našim krajevima. Uravnotežena i hranljiva prehrana je nepotpuna bez uključivanja povrća i voća. Kada se beru na vrhuncu zrelosti, ove namirnice ne samo da izgledaju najprivlačnije, već sadrže i najveću koncentraciju korisnih nutrijenata. Iako je sada moguće kupiti uvezene proizvode tokom cijele godine, nabavka svježeg voća i povrća u hladnijim mjesecima kada je van sezone ima nedostataka. Produženi transport, skladištenje i izlaganje niskim temperaturama mogu značajno umanjiti nutritivnu vrijednost ovih namirnica.

Ako želite da napravite autentičnu domaću kiselu papriku koju ćete sačuvati za zimu, onda je ovo odličan način. Pristup je jednostavan, a dobivene paprike su zaista izuzetnog okusa. Po ovom receptu su zimnicu pripremale i naše bake i pokazao se kao jedan od najboljih.

Sastojci:
Tri kilograma ili babure ili somborka.
Riječ je o količini od tri litre vode.
Jedan litar sirćeta koji sadrži alkohol.
Preporučena količina šećera za upotrebu je dvije do tri kašike.
Mera soli od 100 grama.
Jedna jedinica crnog luka koja je namijenjena za domaću potrošnju.
biber u zrnu
Nekoliko zrna gorušice bi bilo dovoljno.
Kombinacija listova celera i peršina

Priprema:
Uvjerite se da je paprika dobro oprana i da su joj uklonjene sjemenke. Prije upotrebe provjerite da matična paprika nije ni na koji način pokvarena. Odbacite sve paprike koje vam se čine sumnjivim. Ako više volite kiseliji ukus, u veliki lonac sipajte 3 litre vode i 1 litar sirćeta. Za blaži kiselkasti ukus dodajte samo 1/2 litra sirćeta. Ja lično preferiram ovo drugo. U smjesu posolite i pošećerite, pa stavite lonac na šporet da provri. Nakon što ste dodali papriku, ostavite je da ključa samo jedan minut prije nego što smjesu brzo prebacite u poklopljenu šerpu. Ljute papričice zatim rasporedite u tegle koje su dobro oprane. Između paprika dodajte bijeli luk koji je narezan na pola, biber u zrnu i sol.

Stavite napunjene tegle u hladnu rernu i podesite temperaturu na 90 stepeni Celzijusa. Postavite tajmer na 90 minuta i sačekajte da završi kuvanje.Nakon što izvadite tegle iz rerne, ostavite ih da se ohlade preko noći pre nego što počnete da rukujete njima. Važno je da za to vrijeme držite pećnicu isključenom. Korištenjem ove metode sterilizacije, staklenke mogu ostati sačuvane dvije godine.

Preporučujemo