Proljeće nam je uveliko stiglo i svako ko ima baštu ili vrt već je uveliko počeo da radi u njoj i da je rasčišćava a vrijeme je i za sadnju nekih biljaka. Dolazak toplog vremena služi kao blagi podsjetnik da je sada povoljan trenutak za bavljenje vrtlarskim aktivnostima, posebice sadnjom rajčica, koja bi idealno trebala započeti do sredine travnja.Vjerojatno ste dobili savjet od nekih vrtlara koji inzistiraju na neophodnosti duboke sadnje rajčica.Kad svjedočite nekome kako duboko zakopava sadnicu rajčice, do razine lišća, ona se u početku može činiti čudnom; međutim, ova praksa je neophodna za postizanje većeg prinosa rajčice. Donosimo vam dvije metode za sadnju rajčica otpornih na bolesti koje će rezultirati optimalnim prinosom.

 

Sadnja sa strane

Iako se može činiti još neobičnijim, iza ovoga doista postoji valjano objašnjenje.Kad je riječ o rajčicama, duboko ih je saditi od ključne je važnosti jer njihovo korijenje drži ključ njihovog uspjeha.

Gdje god da je stabljika rajčice posađena, pustit će korijenje. U trenutku kada stabljika rajčice dođe u dodir s tlom, stvorit će male, bijele korijene. Pomoću ovog korijenja rajčice, kao i sve biljke, izvlače esencijalne hranjive tvari iz tla kako bi olakšale svoj rast i sazrijevanje.

Zakopavanjem presadnice rajčice na veću dubinu možete potaknuti rast snažnog i razgranatog korijenskog sustava. To zauzvrat omogućuje biljci rajčice da apsorbira veću količinu hranjivih tvari i vode. S obiljem korijenja, biljka postaje otpornija na snagu vjetra, osiguravajući joj da ostane uspravna.

Sadnjom rajčica duboko u tlo u ranim stadijima možete osigurati njihovu zaštitu od hladnog vremena i proljetnog mraza zahvaljujući zaštitnim svojstvima tla.

 

Koja je idealna dubina za sadnju presadnica rajčice?

Kako bi se osiguralo da biljka rajčice razvije snažno korijenje, vrtlari preporučuju sadnju do dvije trećine biljke u zemlju.

Prije sadnje ključno je točno odrediti veličinu biljke i osigurati da je rupa koju iskopate dovoljno velika – možda će morati biti dublja od vaše početne procjene. Optimalan trenutak za sadnju presadnice rajčice je kada dosegne visinu od otprilike 15 do 30 centimetara.

Iako nije potrebno uklanjati donje lišće i stabljike, budući da se mogu zgodno zakopati zajedno s ostatkom biljke, imate mogućnost ukloniti ih radi pojednostavljenja procesa sadnje.

Proces pripreme tla neophodan je za uspješan uzgoj.

Za uspješan rast ključno je da tlo nije gusto ili zbijeno. Ako je tlo zbijeno, novorazvijeni korijenski sustav će se suočiti s poteškoćama u probijanju i širenju, čineći proces duboke sadnje neučinkovitim.Započnite rahljenjem tla kopanjem, a kada to postignete, nastavite s ugradnjom komposta.

 

Sadnja

Kada se radi o dubokoj sadnji rajčice, postoje dvije tehnike koje treba razmotriti: metoda rupe i metoda bočnog rova.

Tehnika poznata kao metoda duboke rupe koristi se u raznim primjenama.Dok se tehnika dubokih rupa naširoko koristi, može predstavljati izazov kada se radi o gusto zbijenom tlu. Od presudne je važnosti iskopati rupu dovoljne dubine da u nju stane veći dio stabljike, zaustavljajući se odmah ispod najvišeg grozda lišća.

Tehnika bočne sadnje, također poznata kao metoda rova, popularna je metoda sadnje.Ako je vaše tlo zbijeno ili ako ne možete iskopati dovoljno duboku rupu za cijele dvije trećine biljke rajčice, metoda rovova pokazala se kao idealna alternativa.

 

Kako biste stvorili optimalno okruženje za biljku rajčice, iskopajte jarak dubine otprilike 15 centimetara. Duljina jarka trebala bi biti dvije trećine visine biljke rajčice. Nježno postavite biljku rajčice na bok, pazeći da su gornji listovi izloženi. Pažljivo napunite zemlju oko stabljike biljke.

S vremenom će biljka prirodno prilagoditi svoj obrazac rasta kako bi bila okrenuta prema suncu, ispravljajući sve neusklađenosti. Kako bi se osiguralo da rajčice rastu u uspravnom položaju, mogu se koristiti dodatne potporne strukture poput greda ili stabljika.

U metodi sadnje u rov, postoje dvije mogućnosti za podupiranje biljke: ili pričekajte da naraste uspravno prije dodavanja oslonaca poput kaveza ili postavite kolac pored vodoravne stabljike i pričekajte da se ispravi prije nego što je pričvrstite za kolac .

Zalijevanje

Kako biste maksimizirali prednosti duboke sadnje rajčice, ključno je da preuzmete odgovornost za osiguravanje dovoljno vode svojim biljkama rajčice. Učinkovitim zalijevanjem potičete rast i širenje korijena u smjeru prema dolje, što je upravo ono što želite. Tijekom cijele vegetacijske sezone bitno je osigurati da svoje biljke rajčice stalno zalijevate kako biste održali snažan i uspješan korijenski sustav.

Preporučujemo