Ideja da su svrbež dlanova povezani s davanjem i primanjem novca staro je vjerovanje koje je mnogima poznato. Prema narodnom vjerovanju, ako nekoga počne svrbjeti lijevi dlan, to je siguran znak da će uskoro doći novac, dok svrbež desnog dlana ukazuje na suprotno, da će se rastati od novca.

Uvriježeno je mišljenje da praznovjerje vezano uz svrbež dlana ovisi o tome koja je ruka zahvaćena. Praznovjerje kaže da je osjet povezan s financijskim dobitkom, a hoće li netko dobiti ili izgubiti novac, ovisi o tome hoće li vas svrbi lijeva ili desna ruka. Ako vas svrbi desni dlan, vjeruje se da ćete dobiti novac, dok svrbež lijevog dlana ukazuje na predstojeće troškove.

Svrbež desnog dlana može imati različite implikacije, od sreće, povoljnih ishoda lutrije ili stjecanja bogatstva, do potencijalnih zdravstvenih problema. Tumačenje ovih značenja ovisi o različitim čimbenicima poput kulture, spola i podrijetla vjerovanja. Prema popularnom vjerovanju, ako osjetite svrbež na lijevom dlanu, nije mudro češati ga. Umjesto toga, preporučuje se trljanje dlanom o kosu uz izgovaranje rečenice: “Što više kose, više novca”. Vjeruje se da će vam ova akcija privući veće bogatstvo.

Prema nekim medicinskim objašnjenjima, svrbež se može povezati s energijom pohranjenom u rukama. Točnije, lijeva ruka je povezana s potencijalom, dok desna predstavlja aktivnost. Stoga, ako vas svrbi lijeva ruka, to može značiti da će se nešto manifestirati u vašem životu i da ćete morati izdvojiti sredstva za to. Suprotno tome, ako vas svrbi desna ruka, to znači da se dio vaše energije troši, ali će se uskoro nadopuniti pristiglim financijskim dobitkom. Ako primijetite da vaš dlan osjeća neugodan svrbež, postoji jednostavno rješenje za ublažavanje te neugode. Trljanjem dlana o drvenu površinu, energija koja uzrokuje svrbež prenijet će se na drvo, pružajući olakšanje. Vjerovali u ova predanja ili ne ne škodi probati.

Preporučujemo