Usred goleme slave i neprestane medijske kritike, proslavljeni pjevač Miroslav Ilić nastoji svoj brak s Gordanom sačuvati kao svetinju, unatoč nemilosrdnim nastojanjima nekih da ga pretvore u živu noćnu moru. Poznato je da već godinama traje sudski proces oko dokazivanja očinstva nad Devinom koji je pjevačev izvanbračni sin.  Gordana, njegova supruga, svoju je raskošnu rezidenciju u mirnoj i otmjenoj četvrti Višnjička banja u Beogradu ukrasila istančanim ukusom i nepokolebljivom njegom. Ipak, pjevačevo srce sve više žudi za rodnim Mrčajevcima.

 

Duboko u svom biću, on zauvijek ostaje povezan sa svojim rodnim mjestom, a kako godine prolaze, on pedantno pretvara obiteljsku zemlju u osobno utočište, utočište u koje se povlači tijekom rijetkih trenutaka predaha. Ovo šarmantno prebivalište, oblikovano po uzoru na tradicionalne srpske nastambe, može se pohvaliti zamršenim drvenim detaljima, prostranom verandom obavijenom živim cvjetovima i plodnim stablima koja je pedantno uzgajao sam pjevač. U ulozi ljubaznog domaćina, Miroslav je napravio čak i tradicionalnu peć za pečenje, dokaz njegove ljubavi prema ugošćavanju gostiju.

 

“U moje vrijeme moji su vršnjaci željeli otvoriti butik ili kafić, dok je moj san bio posjedovati veliku farmu. Uvijek sam gajio duboku naklonost prema selu, smatrajući ga oličenjem oslobođenja”, priznao je Miroslav. Također je izrazio radost što je cijenjenom kompozitoru i tekstopiscu Obrenu Pjevoviću odana počast ulicom u Mrčajevcima. Miroslav je donio čvrstu odluku da svoje radne godine završi u rodnom selu. Svaki kutak i pukotina na ovom mjestu služi kao dirljiv podsjetnik na njegove godine formiranja, mladenačke romanse i početne pohode u glazbu. Ovdje je, kaže on, ogoljena njegova prava bit. Uz božansku intervenciju, Miroslav i njegova supruga Gordana žele se preseliti u ovo prebivalište, nabaviti dvadesetak ovaca, podići voćnjak, a potencijalno i obraditi zemljište. Gordana, supruga Miroslava Ilića, za sada se ne izjašnjava o namjeri da se vrati na selo. Zbog toga su mnogi povjerovali da se ona ne želi odreći pogodnosti i luksuza gradskog života, posebice zato što njihova kći i sin žive u Beogradu sa svojim obiteljima. Nadalje, uveliko se spekuliralo da je brak Miroslava Ilića i Gordane izgubio sklad i ljubav, prvenstveno zbog suđenja za utvrđivanje očinstva. Ipak, isplivao je jedan detalj koji je razotkrio pravu prirodu njihove veze.

U iskrenoj gesti, pjevač je već osigurao par grobnih parcela za sebe i svoju voljenu suprugu na lokalnom groblju, osiguravajući da će čak i nakon smrti ostati zajedno. Zajednica Miroslava Ilića i Gordane trajala je pola stoljeća, tijekom kojih su prolazili kroz izazove slave, opsežne turneje, pa čak i skandal s izvanbračnim djetetom. Međutim, njihova nepokolebljiva ljubav i odanost nikada nisu pokolebali, budući da su nastavili jedno drugome biti stijena i srodne duše, usput podižući dvoje djece. Dok je Miroslav već završio s postavljanjem betonskih ograda, odgovornost za podizanje spomenika bit će na njegovim nasljednicima. No, on ima jasnu viziju na što bi to trebalo nalikovati – slično spomeniku Charlesu de Gaulleu u Colombu, smještenom u sjeveroistočnoj regiji Francuske. Ovaj se spomenik ne može razlikovati od ostalih pronađenih unutar granica tog skromnog groblja.

Preporučujemo