Novak Đoković trenutno nastupa na mastersu u Monte Karlu gdje će pokušati da osvoji pru titulu ove godine. Poznato je da on preferira poseban način ishrane što mu pomaže da ostane fit. Ljubica Komlenić nije samo šef kuhinje koja sarađuje sa kuvarima sa Michelinovim zvezdicama u Italiji kao Michelin koordinator, već ima i ključnu ulogu u upravljanju prehrambenim potrebama Novaka Đokovića.Ranije je imala priliku da gostuje na televiziji K1, gde je svoja razmišljanja o Novaku podelila na sledeći način:Ljubica, koja je Novaka prvobitno upoznala u Italiji, ističe da je njihova veza počela kao prijateljstvo, a sve njene akcije prema njemu bile su isključivo iz dobre volje.

Njihova veza je uspostavljena kada su Novak i njegovi roditelji prepoznali njeno ime i prezime na njenoj jakni. To ih je dovelo do zajedničkog druženja, a nakon dva mjeseca odlučili su se na profesionalnu saradnju.

Ljubica Novaka opisuje kao izuzetnog pojedinca. Također kaže da je imala 19 godina kada je otputovala u Italiju, gdje je završila studije gastronomije. Njen put ka uspjehu započeo je skromnim počecima, počevši od pranja suđa u kuhinji.

  • U mladosti sam krenuo na put u Italiju naoružan samo jednim koferom. Nisam ni znao da će to biti početak moje slavne karijere. Danas s ponosom nosim priznanje da sam jedina žena kulinarski sudija na svijetu sa cijenjenom A licencom, što mi omogućava da predsjedam nacionalnim timovima na prestižnim svjetskim takmičenjima.

Ova takmičenja privlače crème de la crème iz svijeta kulinarstva, uključujući 200 kuhara s Michelinovim zvjezdicama u rasponu od jedne do tri zvjezdice. Moja je dužnost da prenesem svoju stručnost u kulinarskim tehnikama ovim talentovanim pojedincima.

Spominjem ovo jer sam u proteklih 12 godina bio na čelu upotrebe ultrazvučne tehnologije u oblasti kuvanja. Ova inovativna tehnika je revolucionirala način na koji pripremamo jela. Ova izuzetna dostignuća Ljubica je podelila tokom svog gostovanja u popularnoj televizijskoj emisiji “Kec u jedanaest” na televiziji K1.

Iako je opšte poznato da je Novak uklonio gluten iz svoje ishrane, Ljubica ističe važnost da se to ne pokušava bez odgovarajućih uputstava i da je potrebno dalje razgovarati o tome. Ključni faktori koje treba uzeti u obzir su sastav hrane i temperatura na kojoj se priprema, jer oni direktno utiču na adekvatnu potrošnju proteina, soli i minerala.

Ljubica je objasnila da konzumiranje bezglutenske dijete bez medicinskog razloga nije preporučljivo zbog prisustva skroba u bezglutenskom testu i potencijalnog nedostatka znanja ili edukacije o bezglutenskim preparatima. Napomenula je i da kada se meso peče na visokoj temperaturi, kao što je 200 stepeni, hrskavica i masnoće sagorevaju, što rezultira negativnim holesterolom i nestankom proteina.

 

Isto važi i za ribu. S druge strane, kuhanje pasulja na nižoj temperaturi, tačnije na sto stepeni, ne predstavlja opasnost za sadržaj proteina u prehrani. Ljubica je istakla da Novak razume ovaj koncept i da unose više proteina iz drugih izvora osim ribe i mesa. Sve u svemu, Novakova ishrana se smatra zadovoljavajućom jer mu obezbeđuje dovoljno proteina, soli, vitamina, minerala i kompletnih hranljivih materija na zdrav način.

  • Pored toga, Đoković u svoju ishranu, kako navodi izvor, unosi razno voće, povrće, semenke, orašaste plodove, mahunarke, kinoju i pirinač.

Ljubičin pristup kuvanju zasnovan je na dubokom poštovanju sastojaka, jer sve priprema na nižim temperaturama kako bi zadržala njihovu nutritivnu vrednost i žive boje. Međutim, najvažniji element u svim njenim jelima, bez sumnje, je ljubav.

Unatoč činjenici da vrhunski teniser ne konzumira hranu životinjskog porijekla, on i dalje uživa u klasičnim jelima, doduše u veganskoj izvedbi.

Ona je u razgovoru sa Komlenić napomenula da Novaku služe balkanski specijaliteti, poput sarme sa kiselim kupusom i ćevapima, ali u veganskoj verziji. Iako mu ova jela nisu apsolutni favoriti, za njega imaju sentimentalnu vrijednost, pa ih povremeno pripremaju kako bi dočarali okuse tradicije.

Jelena i Novak željni su da razgovaraju o dugogodišnjem režimu ishrane kojeg se pridržavaju. Novak je čak napisao i knjigu u kojoj je detaljno opisao njihova iskustva, dok Jelena otvoreno pripisuje ovoj ishrani da je poboljšala čulnu percepciju i podstakla harmoničnu vezu između uma i tela. Sada, hajde da uđemo u tipičan dan Novakovog plana obroka.

Za doručak započnite dan osvježavajućom čašom mlake vode, nakon čega slijedi hranljiva zdjela organske ovsene kaše bez glutena, ukrašena brusnicama, grožđicama, sjemenkama suncokreta i bademima, dopunjena s dvije izdašne žlice mauka meda.

Za brzi užinu uživajte u kruhu bez glutena i uparite ga s krekerima prelivenim avokadom i tunjevinom.

Za ručak možete uživati ​​u osvježavajućoj zelenoj salati uz tjesteninu bez glutena. Kao dodatne opcije, možete odabrati pirinač, šparoge, veganski sir, i paradajz.

Predivna opcija za užinu uključuje uparivanje hrskave jabuke sa kremastim puterom od indijskog oraščića i sočnom dinjom.

Za večeru možete uživati ​​u ukusnoj Cezar salati prelivenoj dresingom, ukusnoj supi od povrća i savršeno skuvanim filetima lososa posluženim sa prženim paradajzom i ljutom marinadom.

Preporučujemo