Skoro svako od nas je doživio mamurluk bar jednom u životu. Dehidracija je jedan od najtežih posljedica konzumiranja prekomjernih količina alkohola, a svakako može poremetiti inače ugodnu večer. Posebno neprijatan mamurluk može pokvariti uspomene na prethodnu noć.Ako osjećate glavobolju i vrtoglavicu, to je često posljedica dehidracije. Pijenje velikih količina vode može spriječiti ove simptome. Još jedna dobra opcija je konzumiranje “sportskih napitaka”, koji ne samo da se bore protiv dehidracije već i nadoknađuju izgubljene elektrolite.

Ako želite da dodate malo veselja svojoj prazničnoj sezoni, zašto ne probate ispeći novogodišnje kolačiće? Ovi kolačići su napravljeni od mješavine đumbira i cimeta, koji će zasigurno dodati dašak okusa vašoj svečanosti. Savjetuje se da ako pijenje vode ne ublaži problem, konzumiranje soka može biti od koristi. To je zato što pad nivoa šećera u krvi može biti uzrok. Međutim, važno je izbjegavati kisele sokove poput narandže ili limuna. Umjesto toga, bolje rješenje može biti odabir sokova s ​​manje kiselosti kao što su jabuka, kruška, borovnica ili jagoda. Dok šolja jake crne kafe može donekle olakšati bolove i iscrpljenost, njeni efekti su kratkotrajni. Važno je napomenuti da je kafa i diuretik, što znači da ubrzava dehidraciju organizma. Stoga može imati štetne učinke na vaše blagostanje, a ne korisne.

Kako prenosi Mondo.rs, banana je poznata po svojim svojstvima protiv mamurluka. To je zato što nadoknađuje tjelesne rezerve kalija koje su iscrpljene konzumacijom alkohola, što zauzvrat ublažava simptome mamurluka. Alternativno, konzumiranje bilo koje vrste svježeg voća također može pomoći u obnavljanju energije, vitamina i drugih esencijalnih nutrijenata Ako nije moguće jesti čvrstu hranu, preporučuje se konzumiranje porcije bistre supe. Ovo će pomoći u nadoknadi svih izgubljenih elektrolita.

 

Nakon divlje zabave zbog koje se osjećate dezorijentirano, doručak koji uključuje jaja je mudar izbor. Prema izvoru, jaja sadrže cistein, aminokiselinu koja razgrađuje acetaldehid, osnovni uzrok mamurluka Hrana koja je i bogata mastima i preterano začinjena može pogoršati ionako izazovnu situaciju Glavobolje i bolovi u mišićima mogu se ublažiti ili otkloniti lijekovima na bazi aspirina i ibuprofena. Međutim, ako imate i bolove u stomaku ili povraćate, nije preporučljivo da konzumirate ove lekove.

Preporučujemo