Mnogi koji ga se sjećaju će se složiti da nije bilo ni boljeg voditelja a ni većeg mangupa na javnoj sceni u Jugoslaviji. Njegove emisije su bile legendarne a zaslužan je za slavu mnogih pjevača. Dovoljno j epomenuti samo Lepu Brenu ali i mnogi drugi su postali poznati zahvaljujući njemu.  

Milovan Ilić Minimaks, renomirani voditelj i strastveni pisac, svojim je jedinstvenim formatom napravio revoluciju na televiziji. Kroz svoju je emisiju osobno podučavao ambiciozne pjevače i glumce, gurajući ih do zvijezda. Njegov izniman smisao za humor ne samo da mu je donio početnu plaću, već je i utro put njegovim izvanrednim postignućima.

Tijekom 1970-ih godina stekao je afirmaciju kao voditelj “Minimaksa”, radijske emisije koja se emitirala na Radio Beogradu. Minimaks je svake subote ujutro od 8 do 12 sati donosio svjež i zabavan miks glazbe, čime je stekao reputaciju jedne od pionirskih emisija ovog formata.

Njegova prepoznatljiva krilatica, “minimum govora, maksimum glazbe”, savršeno je obuhvatila bit programa. Odvajajući se od tradicionalnih voditelja, u svoje je najave unosio humor, šale i džinglove, što ga je označilo kao jednog od prvih nekonvencionalnih voditelja.

Kroz vođenje emisija “Sutra je petak” i “Tačno u podne”, poznatijih kao “Tup-tup”, doživio je goleme uspjehe u razdoblju od 22 godine. Nakon ukidanja pojedinih radijskih programa, karijeru je neometano prebacio na Radio-televiziju Srbije, gdje je preuzeo ulogu voditelja emisije „Od glave do pete“.

Nekoliko televizija emitiralo je neke od njegovih najzapaženijih emisija, uključujući “Minimaksoviziju”, “Maksoviziju”, “Nedjelju kod Minimaksa” i “Fonto”.

 

Dosljedno je započinjao svoje razgovore ljupkom frazom “Dragi moji i dragi moji”, a opraštao se jednostavnom, ali definitivnom izjavom “Doviđenja, nema više.” Kad je razgovarao s drugima, drsko je koristio neformalnu zamjenicu “ti”, što je bio hrabar izbor s obzirom na prevladavajuće norme tog doba.

  • Voditeljska uloga “Grand showa” uz Tamaru Raonić Popović označila je značajnu prekretnicu u njegovoj karijeri 2001. godine. Osim toga, dio svog vremena posvetio je predavanjima na voditeljskom programu cijenjenog nacionalnog sveučilišta “Božidar”. Adžija”, koji se nalazi u Beogradu.

Sa svojim beskrajnim šarmom, oštroumnošću i oštrim intelektom, ne samo da je vodio brojne radijske i TV emisije, već je uspješno objavio sedam knjiga aforizama i dva zbornika poezije.

Revolucionarnim potezom javnosti je predstavio mnoštvo folk pjevačica, među kojima su se kao najpoznatije istaknule Lepa Brena i Svetlana Ceca Ražnatović.

 

Svjetski poznati nadimak Brena je dobila od Minimaxa. Kao nadobudna pjevačica, brzo je krenula u solo karijeru i osigurala si stabilnu poziciju u novosadskom hotelu Park. Potom je izdala svoj nastupni album u izdanju PGP RTS-a, gdje je surađivala s cijenjenim kompozitorom Milutinom Popovićem Zaharom.

Unatoč druženju s brojnim kolegama estradnim umjetnicima, nitko od njih nikada nije pozvan u svoj dom. Tijekom njegovih najkritičnijih zdravstvenih trenutaka, Kemal Monten i Arsen Dedić učinili su sve kako bi mu osigurali hitnu liječničku pomoć u bolnici u Padovi.

  • Minimaks je naglasio da se ne sjeća da je u njegovu kuću ikada kročila neka pjevačica ili estradnica, jer čvrsto razlikuje posao od osobne privatnosti.

Uz burnu i uspješnu karijeru, njegov osobni život također je bio ispunjen radošću. S nepune 22 godine ušao je u prvi brak koji je rezultirao rođenjem sina Igora.

 

Jednom je spomenuo da je njegov brak okončan nakon 12 godina zbog njihovog mladolikog, nepromišljenog i nezrelog ponašanja.

Tijekom svoje emisije imao je sretnu priliku upoznati Biljanu, svoju drugu suprugu, koja je slučajno radila kao stjuardesa u JAT-u i bila prisutna da dijeli nagrade slušateljima.

  • Jedan menadžer, poznat po svojim šarmantnim taktikama udvaranja, priznao je da je dopratio više žena do matičara, iako je na kraju odabrao samo dvije. Njegov jedinstveni pristup uključivao je slanje žena na more dok se on ukrcavao u avion, željno iščekujući njihov dolazak na odredište s buketom cvijeća.

Iz veze s Biljanom dobio je dvoje djece: kćerku Anu i sina Vladimira. U 1990-ima Vladimir se proslavio u glazbenoj industriji pod umjetničkim imenom “Ila” kao član renomirane rap grupe “Šail”. Od 1994. godine aktivno je uključen u glazbenu scenu, a do sada je producirao i izdao zapaženu kolekciju od 11 albuma.

 

Prije nekoliko godina Minimaxov sin je zbog dijagnoze tumora na žlijezdi slinovnici odlučio prekinuti karijeru u scenskoj umjetnosti. Godine 2013. bio je operiran i izvanredno se oporavio.

Nakon očeve bolesti i kasnije smrti, Vlada je više puta otvoreno rekao da mu se nitko od takozvanih “prijatelja” iz estrade nije udostojio obratiti se i raspitati se o njegovom stanju niti ga posjetiti. Vlada je gajio veliku kivnost prema onim pojedincima kojima je njegov otac pomogao da se oblikuju u uspješne figure kakve su danas, da bi ga napustili u trenucima slabosti i bolesti. S druge strane, Vladini glazbeni entuzijasti s nestrpljenjem očekuju izlazak njegovih novih pjesama.

U posljednjim godinama Minimak je bio obavijen bolešću i razočaranjem. U prvim mjesecima 2004. i Minimak i njegova supruga Biljana primili su porazne vijesti o svom zdravlju. Minimaku je dijagnosticirana žutica, stanje koje je ozbiljno narušilo funkciju jetre, dok je Biljani dijagnosticiran rak dojke.

 

Nakon što je zatražila liječničku pomoć zbog abnormalnosti na dojci, Biljana je dobila poražavajuću dijagnozu četvrtog stadija malignog tumora koji se već proširio na njezine kosti. Nažalost, bilo je previše napredno za kiruršku intervenciju. Nasuprot tome, Biljana je ostala otporna na ovu vijest, ne dopuštajući da joj ona slomi duh.

  • U međuvremenu, Mića, njezin suprug, doživio je dubok šok jer mu je prije tri tjedna iznenada prestala funkcionirati jetra. Bez svijesti je brzo prevezen na VMA, gdje su mu obavljeni opsežni pregledi i intenzivna terapija. Za divno čudo, potpuno se oporavio.

Sve donedavno nisam bio svjestan važnosti jetre kao jednog od najvitalnijih organa u tijelu. Bilo je prije samo dvadeset dana kad mi je jetra iznenada otkazala, što je rezultiralo nedovoljnim protokom krvi u moj mozak. Zbog toga sam osjetio simptome slične onima kod jako pijane osobe. U dezorijentiranom stanju doveden sam u ovu bolnicu na liječenje. Zbunjenost je trajala dva dana i jednu noć, sve dok temeljiti pregled nije otkrio prisutnost čira na želucu i dvanaesniku.

Ovaj boravak u bolnici naučio me koliko je važno da svoje zdravlje stavim ispred posla i drugih obaveza. Shvatio sam da loše raspoloženje ili osjećaj tjeskobe nema svrhe i da moja sposobnost da budem uz svoju ženu, djecu, posao i sve ostale ovisi o vlastitoj dobrobiti. Kad sam bolestan, nesposoban sam išta postići. Poslu sam se posvetio od 1957., postao je sastavni dio mog života bez kojeg ne mogu zamisliti život – ispričao je Minimaks u posljednjem intervjuu 2004. godine.

U 67. godini života preminuo je u Padovi 10. veljače čekajući transplantaciju jetre. Samo mjesec dana ranije s ovog svijeta otišla je i njegova partnerica Biljana. Glasoviti Minimax odlikovan je prestižnim Ordenom rada okićenim Zlatnim vijencem.

Preporučujemo