Novak Đoković ponovno pruža podršku drugima i ne odustaje! Simona Halep, jedna od najvećih teniserki današnjice, uspela je da se vrati na teren nakon što je ATP prvobitno izrekao četverogodišnju zabranu takmičenja. Međutim, nakon žalbe, ta kazna je smanjena na devet meseci, omogućavajući sjajnoj Rumunki da se uskoro vrati teniskim terenima. U vezi s ovim događajem, PTPA, organizacija tenisera koju je osnovao Novak Đoković, izdala je saopštenje naglašavajući da, iako je Simona Halep sada slobodna da se takmiči, PTPA smatra da ona ipak nije pobedila. Ovom prilikom, Novakova organizacija još jednom je stala u odbranu tenisera i teniserki.Prema našim osnovnim principima, PTPA nedvosmisleno podržava sve igrače i igračice tokom procesa žalbe za ostvarivanje njihovih prava i u borbi za pravičan i dosledan antidoping sistem. Iako je Sud za sportsku arbitražu smanjio kaznu Simoni Halep sa četiri godine na devet meseci, to ne umanjuje potrebu za zdravom reformom nepravednog sistema i zaštite tih prava.

 

Simona je već podnela uslovnu kaznu od 17 meseci, izgubila rang, novčane nagrade, reputaciju, i na razne načine pretrpela nepopravljivu štetu. Njena uspešna žalba neće to nadoknaditi. PTPA je aktivno sarađivala sa Simonom i njenim timom tokom prethodne godine i sa zadovoljstvom nastavlja pružati podršku u njenom povratku takmičenju. Ostanemo posvećeni saradnji i naporima ka logičkim poboljšanjima i povećanoj odgovornosti u procesima koji i dalje pokazuju značajne slabosti. Pravedniji i dosledniji sistem mora biti implementiran u korist svih uključenih, kako se navodi u saopštenju PTPA.Izvršni direktor PTPA, Ahmad Nasar, ponovio je na Twitteru da ovo nije trijumf za Simonu Halep. Bivša vodeća igračica na ATP listi, osvajačica Roland Garrosa i Vimbldona, suočila se s velikim gubicima. “Prvo i osnovno, raduje nas što je Simona Halep oslobodila svoje ime. Međutim, kolebamo se da to nazovemo pobedom. Nijedna strana nije izašla kao pobednik. Ona ne povraća izgubljenu godinu i po, niti vraća WTA poene i nagradne fondove turnira. Nažalost, CAS je odlučio da se suspenzija Simone završila prošlog jula. Da li neko ima vremeplov? Ovo mora da se promeni, i mi ćemo raditi na tome da se to postigne”, istakao je Nasar.

 

 

Novak Đoković, renomirani teniser iz Srbije, ističe se kao jedan od najvećih u istoriji ovog sporta. Sa impresivnih 23 osvojene titule na Grand Slam turnirima, drži rekord kao najuspešniji muški teniser u toj kategoriji. Postao je osmi teniser u historiji koji je u karijeri osvojio sva četiri Grand Slam turnira, istovremeno je bio vlasnik svih četiri titule, a prvi je koji je postigao taj podvig na tri različite podloge – tvrdoj, zemljanoj i travnatoj. Svojim uspesima stigao je do finala na 58 turnira Masters serije, od kojih je osvojio 40, uključujući rekordnih šest u 2015. godini. Osvojivši Cincinnati Masters 2018., postao je prvi igrač u istoriji koji je osvojio svih devet Mastersa. Đoković se također može pohvaliti sedam titula na Masters Cupu, četiri uzastopno, što ga čini jedinstvenim u istoriji.Njegova sportska dominacija ogleda se i u najvećoj zaradi od turnira u istoriji, sa sedamdeset titula, i rekordnih 400 uzastopnih sedmica na prvom mestu. Olimpijsku bronzu osvojio je 2008. u Pekingu, a s reprezentacijom Srbije došao do Davis Cupa 2010. i Laver Cupa 2018. kao član tima Evrope. Njegova globalna prepoznatljivost potvrđena je uvrštavanjem na listu “100 najuticajnijih ljudi na svetu” časopisa Time. Đoković je dobitnik brojnih sportskih i drugih prestižnih priznanja.

 

Preporučujemo