Stiglo nam je proljeće i lijepo vrijeme i ljudi sade bilje u baštama i na balkonima. Postoji svijet koji nosi jaku simboliku i koji bi svaki  dom trebao da ima. Unesite dašak pozitivnosti u svoj životni prostor uz živopisnu prisutnost biljke begonije. Nemojte se ustručavati nabaviti ovog divnog botaničkog suputnika i uživajte u svakodnevnom vizualnom užitku koji donosi u vaš dom.Općenito se vjeruje da begonija posjeduje ljekovita svojstva koja pomažu u oporavku onih koji su bolesni i potiče dobrobit starijih osoba. Ova biljka simbolizira težnju primatelja za dugim i zdravim životom.

 

Obitelj begonija obuhvaća široku lepezu vrsta, koje se broje u tisućama, zajedno s brojnim dodatnim sortama. Ove se begonije mogu klasificirati u različite kategorije na temelju njihove strukture korijena, uključujući begonije s rizomima, gomoljaste i vlaknaste begonije.

U vrijeme suše, biljke se oslanjaju na rizome, koji su robusni, sočni izdanci koji služe kao rezervoari hranjivih tvari i vode. Ove biljke pokazuju zadivljujuće, voluminozne cvjetove i lišće koji dodaju dekorativni dodir. Gomolji, s druge strane, imaju zadebljane dijelove iz kojih se vitke korijenske grančice pružaju u različitim smjerovima.

  • Dok stabljike ovih begonija venu u jesen, gomolji opstaju, dajući nove izdanke u proljeće. Za razliku od svojih rizoma i gomolja, begonije s vlaknastim korijenjem imaju mrežasti korijenski sustav, sličan većini biljaka. Ove posebne begonije obično održavaju svoje zeleno lišće tijekom cijele godine.

Različite vrste, veličine od 10 do 60 centimetara, pokazuju brzi rast. Dok se većina cvjetanja događa tijekom ljetne sezone, postoje iznimke od ovog obrasca. Kontinuirano cvjetanje je karakteristika novih sorti. Podrijetlom iz tropskih područja Južne Amerike, Afrike i Azije, vrste rex, elatior i semperflorens široko su omiljene.

 

Biljka poznata kao Begonia rex popularan je izbor među ljubiteljima vrta.

  • Ova vrsta begonije, poznata po svojim živim i ukrasnim listovima u raznim bojama, oblicima i veličinama, uspijeva u dobro osvijetljenim područjima koja nisu izravno izložena sunčevoj svjetlosti. Važno je napomenuti da je ova begonija osjetljiva na mraz i preferira umjerenu temperaturu, idealno oko 18 Celzijevih stupnjeva, kao i umjerenu vlažnost tla.

Nije dobro prilagođen suhom i toplom zraku koji se obično nalazi u prostorijama s radijatorima. Tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci preporučuje se gnojidba biljke svaka dva tjedna kako bi se potaknuo zdrav rast. Listovi ove begonije su osjetljivi i mogu biti osjetljivi na infekcije, stoga je ključno odmah ukloniti sve zaražene listove.

Kako bi se osigurao ravnomjeran rast, preporučljivo je povremeno rotirati posudu, dopuštajući biljci da dosegne dostupni izvor svjetlosti. U nekim slučajevima, begonija može ući u fazu mirovanja tijekom zime, što rezultira privremenim zastojem u rastu i opadanjem nekoliko listova. Ako se to dogodi, preporučljivo je znatno smanjiti zalijevanje dok novo lišće ne počne nicati.

Općenito, begonije ne zahtijevaju redovito orezivanje osim ako su postale pretjerano dugačke. Međutim, važno je biti oprezan protiv gljivičnih infekcija, koje se mogu riješiti upotrebom fungicida. Kako biste spriječili prekomjernu vlažnost tla i pospješili bolju cirkulaciju zraka, ključno je izbjegavati pretjerano zalijevanje biljke jer vlaga može povećati rizik od rasta gljivica.

 

Ime ove biljne vrste je Begonia semperflorens.

  • Ova posebna vrsta biljke, koja se obično naziva “voštana begonija” zbog sjajne teksture njezinih debelih, sočnih listova koji dolaze u raznim nijansama zelene, brončane i crvenkaste boje mahagonija, višegodišnja je vrsta. Cvjeta šarmantnim cvjetovima u nijansama bijele, ružičaste ili crvene tijekom cijele godine.

Idealni uvjeti za njegov rast su djelomična sjena i umjerene temperature. Iako uspijeva u blago vlažnom tlu, važno je izbjegavati prekomjerno zalijevanje i nakupljanje vode. Preporuča se redovito hranjenje svaki drugi tjedan tijekom cijele godine. Osim toga, ključno je zaštititi biljku od prekomjerne vode tijekom razdoblja oborina.

Botanički naziv za ovu posebnu vrstu begonije je Begonia elatior.

Ova biljka, koja svoj životni ciklus završi u jednoj godini, uspijeva u dobro osvijetljenim i prozračenim zatvorenim prostorima, iako se može uzgajati i na otvorenom. Preferira stalan temperaturni raspon od 15 do 21 stupanj Celzijusa tijekom cijele godine. Prilikom zalijevanja važno je održavati umjerenost i dopustiti da se tlo osuši otprilike dva centimetra ispod površine prije ponovnog zalijevanja.

Gnojidbu treba obaviti svaka dva tjedna. Primarna prijetnja begoniji kada se uzgaja u zatvorenom prostoru je prisutnost bjelokrilaca ili štitastog moljca, što se može spriječiti redovitim prozračivanjem prostorije. Savjetuje se da ne prskate cvijeće jer to može dovesti do razvoja ružnih tamnih mrlja.

Područja transplantacije i reprodukcije usko su isprepletena.Tijekom zimske sezone biljka se pažljivo premjesti i stavi u tlo koje je obogaćeno a mješavina treseta, pijeska ili šljunka.

Preporučujemo