Rođena u Makedoniji 1943. godine, Esma Redžepova bila je peto dijete od šestero u svojoj obitelji. Tragično, njezin je otac izgubio nogu tijekom bombardiranja 1941., što je nagnalo Esmu da mu pomogne u uzdržavanju njihovog kućanstva časnim sredstvima. Preuzimajući dodatne obaveze, mlada Esma se bavila sitnim poslovima, raznosila mlijeko, pa čak i pospremala stanove.

Poteškoće s kojima se suočila jasno pokazuju izjavu koju je dala tijekom intervjua. Esma je izjavila: “Izazovi siromaštva postaju manje strašni kada postoji ljubav unutar obitelji. Međutim, moje najteže iskustvo dogodilo se tijekom prve godine škole kada su me vršnjaci etiketirali kao ‘Ciganku’. Izolacija koju sam osjećala u učionica je bila neodoljiva, jer se nitko nije želio družiti sa mnom. U to sam vrijeme prvi put postala svjesna svoje razlike u odnosu na drugu djecu, a ta mi se spoznaja pokazala nevjerojatno teškom. S nepunih 10 godina otkrila je strast prema pjevanju, a s navršenih 13 već je postigla nevjerojatan pothvat – pobjedu na prestižnom glazbenom natjecanju. Upravo na tom natjecanju susrela se sa Steveom Teodosijevskim, renomiranim harmonikašem i voditeljem cijenjenog orkestra. Prepoznavši njezin talent, Steve je zatražio dopuštenje od Esminih roditelja da se pridruži njegovom ansamblu i da zajedno krenu na glazbeno putovanje. Mlada djevojka je uz blagoslov roditelja krenula u profesionalnu glazbenu karijeru, osvajajući publiku svojim nastupima uz orkestar na raznim lokacijama, a s vremenom je njihov doseg proširila i na svjetske pozornice. Tijekom ovog nevjerojatnog putovanja, Stevo joj je bio mentor, osoba od povjerenja i kreativni partner.

Tijekom vremena između Esme i Steve procvjetala je duboka ljubavna veza, koja ih je navela da se spoje u brak unatoč značajnoj razlici u godinama. Iako nisu mogli imati svoju biološku djecu, posvetili su se pomaganju i njegovanju druge djece. Zajedno su velikodušno usvojili nevjerojatnih ukupno četrdeset i sedam dječaka, pružajući im obrazovanje i njegujući njihove glazbene talente u svom renomiranom orkestru “Teodosievski”. Esma je svesrdno prihvatila ulogu majke njegovateljice svim svojim sinovima, osiguravajući im financijsko blagostanje. Naposljetku je proširila svoju obitelj punu ljubavi posvojivši i jednu  djevojčicu. “Ima smisla kad bolje razmislite. Da smo dovodili i žensku djecu i da ona odrastu, ne bi bilo krvnog srodstva među našom posvojenom djecom i tko zna što bi se moglo dogoditi. Shvaćate moju dilemu.komentirala je pjevačica u tom periodu.

S ogromnom strašću i postignućima, posvetila je svoje postojanje i glazbi i humanitarnim nastojanjima, stekavši takvo priznanje i divljenje da je dobila dvije nominacije za Nobelovu nagradu. Prva nominacija došla je 1987. godine, predstavljajući Crveni križ Jugoslavije, dok je druga nominacija došla od Svjetske organizacije Roma. Njezina nepokolebljiva predanost poboljšanju globalnog položaja romske zajednice široko je priznata. To što je 1976. godine u Gandhinagaru u Indiji proglašena kraljicom romske glazbe, poslužilo joj je kao ogroman izvor inspiracije, tjerajući je da neumorno producira i inovira. Uz impresivan opus, stvorila je preko 580 umjetničkih kreacija, koje se sastoje od više od 100 singlova, 20 albuma i šest filmova. Esma će zauvijek ostati zapamćena po svojim pjesmama i humanitarnom radu.

Preporučujemo