Dragana Mrkić osvojila je publiku nakon značajnih uloga u brojnim kultnim ostvarenjima. Među svojim glumačkim radovima zapamćena je, između ostalog, i po eksplicitnim scenama koje je snimala. Svoj vrhunac popularnosti dosegnula je ulogom Ljiljane u Oficiru s ružom. Slavni film “Oficir s ružom” redatelja Dejana Salka premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu 1987. Solak je osvojio Zlatnu arenu za najbolji scenarij, a Žarko Rausevich nagradu za najbolji scenarij.Nagradu za najboljeg glumca. Film je doživio veliki uspjeh ne samo u Jugoslaviji, već i u drugim zemljama, a Raušević, Ksenija Padžić i Dragana Mrkić stvorile su umjereno erotske scene i zanimljiv zaplet.

Radnja filma vezana je za 1945. Neposredno nakon Drugog svjetskog rata, gerilski oficir Petar kojeg igra Žarko i njegova zaručnica Regina koju glumi Dragana dolaze u Zagreb i započinju svoju vezu.Život. Matildina stanarka, koju glumi Ksenia. Nakon što njegova zaručnica Ljiljana napusti Zagreb, Petar se zaljubljuje u Kseniju i započinje strastvenu vezu s njom. Naslov filma dolazi iz scene u kojoj Latica donosi dvije ruže, jednu za Reginu i jednu za Matildu. Sve tri glavne uloge bile su vrlo popularne, a Žalko Lašević se nakon dugo godina vratio glumi pa smo ga ponovno imali prilike vidjeti na platnu.

Ksenija Pajić povremeno je nastupala u kazalištu, no o najmlađoj glumačkoj ekipi, Dragani Mrkić, malo se zna. Dragana Mrkić u jugoslavenskom kultnom filmu “Đavolje iskušenje”, “Pogled s Eiffelovog tornja”, “Pogledaj me”, “Gnjurac”, “Umjetni raj”, “Gorski vijenac”, seriji “Složna braća”, ali jugoslav. Poznavatelji kinematografije najbolje je pamte kao lijepu crnku u svom debitantskom filmu “Ruža”. U intervjuu je poznatu scenu iz filma u kojoj se Regina i Matilda zajedno kupaju u kadi nazvala “nježnom, čistom i nevinom”.

Preporučujemo