Počevši od januara 2024. godine, pojedinci koji primaju penzije i druga prava kroz penzijsko i invalidsko osiguranje doživjet će značajno povećanje svojih prihoda, uz značajno povećanje od 14,8 posto. Revidirani podaci o iznosima penzija i novčanim naknadama biće dodijeljeni korisnicima u narednih mjesec dana, tačnije u februaru 2024. godine.

Primjenom švicarske formule doći će do proporcionalnog povećanja od 14,8 posto u skladu sa promjenom prosječne plate prije oporezivanja i doprinosa. Uzimajući u obzir ovo prilagođavanje, procenjena prosečna penzija za januar 2024. godine iznosi približno 45.775 dinara. Uredbom Vlade, koja je usvojena na sjednici 7. decembra, navedeni su kriterijumi, količina, obim i vrijeme dopunskog novčanog povećanja koje prati penziju. Ovo povećanje dobiće primaoci starosne, prijevremene starosne, invalidske i porodične penzije, sve dok ukupan iznos ne bude veći od 51.618,14 dinara od decembra 2023. do novembra 2024. Dodatni iznos će se nastaviti isplaćivati ​​do mjesečno uz redovne isplate penzija.

Treba naglasiti da primaoci viših penzija ne moraju formalno da apliciraju za povećanje isplate. Fond će automatski izračunati i isplatiti dodatni iznos koristeći svoj standardni proces, eliminirajući potrebu za pojedinačnim zahtjevima. S druge strane, jedna nesretna pojava odnosila se na primanje novogodišnje čestitke od strane štićenika ustanova za zbrinjavanje starijih i nemoćnih u Hrvatskoj, točnije onih koji borave u ustanovama u vlasništvu županije. Troškovi smještaja su značajno porasli, dostigavši ​​rast od nevjerovatnih 50%, što je dovelo do toga da penzioneri moraju izdvajati dodatnih 200 eura mjesečno.

Po završetku sezone godišnjih odmora, štićenike šibenskog Doma za starije i nemoćne osobe dočekala je nepredviđena i neugodna pojava – jeziv pljusak. Ova iznenadna promjena vremena zatekla je starije građane nespremne, ostavivši ih iznenađenim i zatečenim.

“Mislite li da je normalno da cijena poraste sa 400 eura na 600 eura?” pitaju. “Unutar prvog mjeseca cijena je dodatno porasla sa 600 na 750 eura”, primjećuju oni.

Helena Škrapić iznosi na vidjelo da su usluge neočekivano poskupjele za 25 posto, što je zateklo i korisnike i nas same, jer smo zajednički odgovorni za pokrivanje troškova.

Dom je primio vijesti 3. januara 2024., što je izazvalo novo stečeno razumijevanje. Na tipičan način, otkrit ćemo rješenje za rješavanje problema. No, Škrapić se osvrnuo na situaciju onih koji nisu te sreće. Pružanje finansijske pomoći za troškove stanovanja u bilo kojoj županijskoj ustanovi predstavlja izazov s prosječnom penzijom od 509 eura.

Direktor Doma je naveo da je rast troškova direktno vezan za značajno povećanje plata zaposlenima u Domu. Ni u proračunu Doma, ni u proračunu Županije za to se ne izdvajaju sredstva, pa sva financijska odgovornost pada na korisnike.

Preporučujemo