Jedan od najuspješnijih reditelja sa naših prostora je Emir Kusturica koji je osvojio i neke prestižne filmske nagrade. Poznat je i kao osobenjak koji uvijek iznosi svoje stavove javno. Emir Kusturica, proslavljeni filmaš, danas slavi 70. rođendan u Sarajevu, gdje je rođen. Unatoč tome što je krenuo na globalno putovanje, zadržao je jake veze sa svojim prijateljima iz djetinjstva, od kojih su mu neki čak postali i kumovi. Tijekom svoje karijere surađivao je s mnogima od njih, a s nekima se na svom burnom putu i sukobio.

 

  • Unatoč poštovanom statusu kumova u našoj zajednici, postoje slučajevi u kojima ta sveta veza puca, što rezultira potpunim nedostatkom komunikacije između kumova. Razlozi iza ove šutnje ostaju misterij, poznati samo pojedincima koji su uključeni. Ovaj se fenomen može dogoditi ne samo među običnim pojedincima, već i među poznatim javnim osobama.

Kada je 1993. godine Goran Bregović donio odluku o braku sa svojom dugogodišnjom djevojkom Dženanom, za kuma je odabrao Emira Kusturicu, svog prijatelja iz Sarajeva.

Za Dženaninu kumu izabrana je Amila Sulejmanović, afirmisana prateća pjevačica “Bijelog dugmeta”.

Suradnja nadarenih filmaša i utjecajnih sponzora dovela je do stvaranja dva izvanredna filma, “Hanging House” i “Arizona Dream”, koji su oba pobrali prestižna priznanja na međunarodnim filmskim festivalima.

 

  • Njihova se suradnja nastavila dok su zajedno radili na produkciji “Undergrounda”, projekta koji je u konačnici doveo do toga da je Kusturica nagrađen prestižnom trećom Zlatnom palmom.

Kasnije je otkriveno da je soundtrack filma “Arizona Dream” bio nezakonito kopiran. Naime, Bregović je kao svoju proglasio vlasništvo nad korzikansko-židovskom pjesmom.

Nakon izvođenja pjesme Iggyja Popa niz nemilih događaja rezultirao je novčanom kaznom Bregovića pred francuskim sudom, a Emir je iskazao veliki bijes prema svom kumu Goranu jer ga je osramotio pred svijetom.

Kumovi su nakon toga prekinuli svaku komunikaciju i nikad se nisu pomirili. Nadalje, tijekom intervjua koje su davali, nisu kontrolirali svoj izbor riječi.

 

Emir je hrabro ustvrdio da Bregović posjeduje etičke standarde poput morskog krastavca.

U pokušaju da izbjegne zaduženje, Goran je uzvratio tvrdnjom da umjetnici nisu dužni posjedovati moralnu vrlinu.

Tijekom jednog festivala u Londonu, nekadašnji prijatelji imali su jedan jedini susret, o čemu su mediji naširoko izvještavali kao o potpunom izostanku međusobnog priznavanja, bez razmjene čak i pogleda ili pozdrava.

  • Nakon završetka “Undergrounda”, naša prijašnja intimnost i fascinacija naglo su prestale. Moram priznati da Emir posjeduje izniman umjetnički talent i ponaša se u skladu s tim, dajući mu određeni stupanj zadovoljstva.

Tijekom intervjua za talijanske medije, Brega je otkrio da je neobjašnjivo počeo ispuštati otrovne riječi. Možda su ga pritisci postignuća uhvatili u zamku. Bez obzira na to, putevi su nam se razišli, komunikacija između nas je prestala.

Biografija:

Rođen u Sarajevu 24. novembra 1954. godine, otisnuo se u svijet. Njegova majka Senija obavljala je ulogu domaćice, dok je njegov otac Murat bio zaposlen u Ministarstvu informiranja SR Bosne i Hercegovine. Zbog ateizma, roditelji su ga 2005. godine odlučili krstiti u pravoslavnoj crkvi na Đurđevdan.

U braku sa suprugom Majom ponosni su roditelji dvoje djece, Dunje i Stribora. Slijedeći očev glazbeni put, Stribor svoj talent bubnjara pokazuje u renomiranom bendu Emira Kusturice i No Smoking Orchestru.

I sam vodi bračni život, Stribor ima sina Janka. Emirova kći Dunja je svoju strast pronašla u dramaturgiji i privukla pažnju kada je 2015. godine pratila Aleksandra III Karađorđevića na proslavi rođendana svog oca.

Preporučujemo