Iako nije široko poznata činjenica, med nema rok trajanja kada je pravilno upakovan. Arheolozi su otkrili tegle s medom koje su bile zatvorene više od 2000 godina, a čak je i nakon otvaranja med ostao siguran za konzumaciju bez ikakvih štetnih posljedica po zdravlje. Ovo čini med jednom od najhranljivijih dostupnih namirnica. Ipak mnogi ne koriste njegove benefite.

Med je poznat po svojoj sposobnosti da ojača imuni sistem antibakterijskim svojstvima koja se mogu boriti protiv raznih infekcija koje potiču od različitih mikroorganizama kao što su virusi, gljivice i bakterije. Od malih nogu nas uče o raznim zdravstvenim prednostima meda, ali jesmo li ikada razmišljali o efektu konzumacije meda prije spavanja? Ponekad, potreba našeg mozga za glikogenom može uzrokovati da se ujutro probudimo prerano, uzrokujući da nadbubrežne žlijezde proizvode adrenalin i kortizol iz našeg tijela.

Srećom, med sadrži glikogen, spoj koji potiče miran noćni san kada se unese prije spavanja. Iako je visok krvni pritisak značajan doprinos srčanim bolestima, stanje može imati više uzroka. Ipak, med je bogat izvor antioksidansa za koje je naučno dokazano da snižavaju krvni pritisak. Kao takav, konzumacija kašike meda pre spavanja predstavlja lak način za regulaciju krvnog pritiska.

Trigliceridi su vrsta prirodnih masti koje mogu biti prisutne u krvi. Povišeni nivoi triglicerida mogu povećati vjerovatnoću razvoja dijabetesa i srčanih bolesti. Ipak, studije pokazuju da med može imati pozitivan utjecaj na trigliceride. Može ih pretvoriti u korisne tvari koje pomažu u uklanjanju viška masti iz krvotoka. Med je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, koja mogu ojačati imuni sistem i boriti se protiv infekcija uzrokovanih gljivicama, virusima i bakterijama. Nadalje, med može ubrzati metabolizam, što rezultira termogenim efektom koji pospješuje cirkulaciju, podiže tjelesnu temperaturu i olakšava sagorijevanje masti bez napora.

Preporučujemo